Ook Frankrijk start in 2025 met proefproject rond vierdaagse werkweek


Key takeaways

  • De vierdaagse werkweek wint wereldwijd aan populariteit. Nu komt er ook in Frankrijk een proefprogramma.
  • Deelnemende bedrijven ondergaan een voorbereidende fase van twee maanden voor de implementatie.
  • Opties voor de implementatie van de vierdaagse werkweek zijn afwisselende vierdaagse weken, gespreide roosters en wekelijkse sluitingen.

Het concept van een vierdaagse werkweek wint wereldwijd aan populariteit, met organisaties als 4jours.work als speerpunt van experimenten in verschillende landen. Na succesvolle proeven in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland sluit Frankrijk zich nu aan bij de beweging en nodigt bedrijven uit om deel te nemen aan een proefprogramma van zes maanden dat in februari 2025 van start gaat.

Dit initiatief is gericht op een gegevensgestuurde beoordeling van de impact van de vierdaagse werkweek op zowel werknemers als bedrijven. Vóór de implementatie ondergaan de deelnemende bedrijven een voorbereidende fase van twee maanden met training, verfijning van de organisatiestructuur en het vaststellen van prestatiemetingen. De focus ligt op het objectief meten van factoren zoals het welzijn van werknemers, stressniveaus, productiviteit, omzetgroei, verzuimpercentages en de ecologische voetafdruk.

Implementatiestrategieën en variaties

4jours.work legt de nadruk op een aanpak op maat en erkent dat de optimale implementatie per bedrijfstak verschilt. Opties zijn afwisselende vierdaagse weken, gespreide roosters, wekelijkse sluitingen en integratie met regelingen voor werken op afstand. Deze flexibiliteit is bedoeld om economische beperkingen aan te pakken en tegelijkertijd verschillende modellen te verkennen. Eerdere proeven in Duitsland maakten gebruik van hulpmiddelen zoals draagbare technologie om het stressniveau en de slaapkwaliteit van werknemers te monitoren naast traditionele prestatie-indicatoren.

Een grote verscheidenheid aan Franse bedrijven, van een klein ontwerpbureau in Parijs tot een onderwijsorganisatie met 100 werknemers in de regio Rhône, heeft zich aangemeld voor dit experiment. De lijst staat open voor verdere aanmeldingen, wat de groeiende belangstelling voor dit alternatieve werkmodel benadrukt.

Vergelijkende context en inzichten uit de sector

De historische context van de vijfdaagse werkweek, geïntroduceerd door Henry Ford in 1926, biedt een vergelijkingspunt. Hoewel de productiviteit sindsdien aanzienlijk is toegenomen, is de standaardwerkweek grotendeels ongewijzigd gebleven. Philippe du Payrat, medeoprichter van 4jours.work, stelt dat moderne werkmodellen prioriteit moeten geven aan organisatorische efficiëntie en het welzijn van werknemers, rekening houdend met factoren zoals wereldwijde productiviteitsverschillen en de toenemende prevalentie van werken op afstand.

In regio’s met wervingsproblemen, zoals de Verenigde Staten, is een vierdaagse werkweek een aantrekkelijk extraatje voor potentiële werknemers. Volgens 4 Day Week Global is het aantal vacatures met dit voordeel tussen 2021 en 2023 met 50 procent gestegen. Ondanks deze groeiende interesse blijft scepsis bestaan, vooral onder kleine ondernemers die zich zorgen maken over de verwachtingen van klanten, vaste werktijden en mogelijke productiedalingen. Deze bezorgdheid is nog groter in Frankrijk, waar het gemiddelde aantal werkuren per hoofd van de bevolking al laag is in vergelijking met andere OESO-landen en waar de algehele productiviteit is gedaald. Historisch gezien hebben productiviteitsstijgingen de weg vrijgemaakt voor meer werknemersvriendelijke werkregelingen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.