Thailand wil pensioenleeftijd verhogen naar 65 jaar


Key takeaways

  • Het ministerie van Arbeid in Thailand stelt voor om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen naar 65 jaar voor de publieke en private sector.
  • Het ministerie is van plan de Sociale Zekerheidswet te wijzigen om 2 miljoen migranten en zelfstandigen, waaronder landarbeiders, huishoudelijk personeel, taxichauffeurs, bezorgers en marskramers, onder de wet te laten vallen.
  • De overheid zal de bijdragen van werkgevers en werknemers elk met 2 procent verhogen, met een extra bijdrage van de overheid van 2,5 procent, in totaal een verhoging van 6,25 procent voor alle partijen.

Om gelijke tred te houden met de vooruitgang op het gebied van gezondheid en een langere levensduur, stelt het ministerie van Arbeid voor om de pensioenleeftijd voor zowel de publieke als de private sector te verhogen naar 65 jaar, in navolging van landen als Singapore en Zwitserland. Deze beslissing komt voort uit verbeteringen in de gezondheidszorg en medische technologie, waardoor mensen langer actief en betrokken kunnen blijven. Dit meldt Bangkok Post.

Wijzigingen aan de Sociale Zekerheidswet

Naast het verhogen van de pensioenleeftijd is het ministerie van plan om de Sociale Zekerheidswet te wijzigen om de dekking uit te breiden naar ongeveer 2 miljoen migrerende werknemers uit landen als Myanmar, Laos en Cambodja. De gewijzigde wet zal ook zelfstandigen en mensen in sectoren die momenteel zijn vrijgesteld van het socialezekerheidsstelsel – waaronder taxichauffeurs, bezorgers, landarbeiders, huishoudelijk personeel en straatventers – verplichten om zich in te schrijven in het stelsel.

Het socialezekerheidsfonds versterken

Om het Sociale Zekerheidsfonds te versterken, stelt het ministerie voor om de bijdragen van werkgevers en werknemers elk met 2 procent te verhogen, met een extra bijdrage van 2,5 procent van de overheid, in totaal een verhoging van 6,25 procent voor alle partijen. Verder zijn er plannen om de loon- en salarisplafonds aan te passen aan valutaschommelingen om ervoor te zorgen dat de koopkracht van het fonds op peil blijft.

Stabiliseren van medische kosten

Met het oog op de fluctuerende medische kosten binnen het Sociale Zekerheidsfonds – die momenteel ongeveer 60 miljard baht per jaar bedragen – onderzoekt het ministerie een overgang naar vaste medische kosten door deze verantwoordelijkheid toe te vertrouwen aan een verzekeringsmaatschappij. Deze stap is bedoeld om de uitgaven van het fonds te stabiliseren en het beheer efficiënter te maken.

De Social Security Office (SSO) streeft ook naar een minimumrendement van 5 procent in 2025, tegenover 2,3-2,4 procent in 2023, waardoor de levensduur van het fonds met 3-4 jaar kan worden verlengd. De overzeese investeringen van de SSO, met name in Amerikaanse en Europese markten, hebben al rendementen van 6-7 procent opgeleverd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.