Nvidia onthult in samenwerking met Denemarken een soevereine AI-supercomputer


Key takeaways

  • Gefion is een soevereine AI-supercomputer aangedreven door 1.528 Nvidia GPU’s.
  • Novo Nordisk zal Gefion gebruiken voor het ontdekken van medicijnen.
  • Gefion zal ook worden gebruikt om weersvoorspellingen nauwkeuriger te maken en kwantumcomputersimulaties uit te voeren.

Nvidia heeft in samenwerking met Denemarken “Gefion” gelanceerd, een soevereine AI-supercomputer die is ontworpen voor baanbrekende vooruitgang in verschillende sectoren. Gefion, aangedreven door 1.528 Nvidia GPU’s, is vernoemd naar een figuur uit de Deense mythologie en vormt een belangrijke mijlpaal in het streven van Denemarken naar onafhankelijkheid op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Novo Nordisk, een farmaceutische gigant die bekend staat om zijn afslankmedicijnen Ozempic en Wegovy, zal als een van de eersten Gefion gebruiken voor het ontdekken van medicijnen. De Novo Nordisk Foundation, die een aanzienlijk deel van de aandelen van Novo Nordisk bezit, is de eigenaar van deze krachtige supercomputer.

Kernfuncties en samenwerkingsverbanden

Huang ziet Gefion als een katalysator voor een revolutie op het gebied van computerondersteunde ontdekking van medicijnen binnen dit decennium. Hij gelooft dat AI een transformerende invloed kan hebben op de digitale biologie, vergelijkbaar met de invloed op de techindustrie. Gefion wordt door Huang beschreven als een “fabriek van intelligentie.”

De samenwerking tussen Novo Nordisk, de Universiteit van Kopenhagen en andere instellingen zal gebruikmaken van de mogelijkheden van Gefion voor het trainen van grote taalmodellen gericht op genomische fundamenten. Het doel van deze inspanning is om ontdekkingen op het gebied van mutatieanalyse van ziekten en het ontwerpen van vaccins te vergemakkelijken.

Bredere toepassingen

Naast farmaceutische toepassingen zal Gefion ook een rol spelen bij het verbeteren van de nauwkeurigheid van weersvoorspellingen en het uitvoeren van grootschalige simulaties van kwantumcomputercircuits. Het Deens Meteorologisch Instituut en de Universiteit van Kopenhagen leiden deze proefprojecten, waarmee het diverse potentieel van deze baanbrekende supercomputer wordt aangetoond.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.