Europese landbouwsector hard getroffen door aanhoudende regen


Key takeaways

  • De aanhoudende regenval in Europa bedreigt gewassen.
  • Velden blijven drassig, waardoor tractoren er niet bij kunnen om te planten en de kwaliteit van de gewassen wordt aangetast.
  • Boeren kampen met financiële verliezen omdat de prijzen van de gewassen te laag zijn om de stijgende productiekosten te compenseren.

De Europese landbouwsector staat opnieuw voor een moeilijke periode nu de aanhoudende regenval de gewassen bedreigt. De situatie volgt op een verwoestend oogstseizoen voor veel Europese boeren, vooral in Frankrijk, dat de slechtste tarweoogst in decennia kende.

De typische overgang van zomer- naar wintergewassen in Noordwest-Europa wordt ernstig belemmerd door de zware regenval. Velden staan nog steeds blank, waardoor tractoren er niet bij kunnen om te planten. In sommige gevallen tasten ziekten de kwaliteit van bestaande gewassen aan, wat de problemen voor boeren nog verergert.

Boerende boeren zoeken hulp

De Franse boer Victor Rabier beschrijft in een gesprek met Bloomberg de situatie als nijpend. Hij zegt dat zijn velden onder water staan, waardoor er geen tarwe geplant kan worden. Hij wordt geconfronteerd met een dubbele klap van rottende uien en productieverlies op een aanzienlijk deel van zijn land. De lange periode van nat weer heeft ook gevolgen voor andere gewassen in heel Europa. In het Verenigd Koninkrijk voorspellen landbouwexperts voor 2024 een aanzienlijke daling van de tarwe- en koolzaadproductie, waardoor het land sterk afhankelijk zal worden van import. Ook de maïsoogst in Frankrijk verloopt uitzonderlijk traag.

Aanhoudende regen zorgt voor financiële kater

De aanhoudende regen heeft ook de velden in heel Frankrijk verzadigd, wat het planten van zachte tarwe en wintergerst belemmert. De combinatie van water en schimmelziektes bedreigt de opbrengsten van suikerbieten in Frankrijk, volgens landbouweconoom Timothe Masson. Dit uitdagende weerpatroon laat veel boeren worstelen met financiële verliezen, omdat de prijzen van de gewassen onvoldoende blijven om de stijgende productiekosten te compenseren.

Overheid onder druk

De Franse regering staat onder toenemende druk van landbouwvakbonden die steunmaatregelen eisen, waaronder bescherming tegen goedkopere importproducten. Deze vakbonden hebben gedreigd met nieuwe blokkades in het hele land, vergelijkbaar met die van eerder dit jaar, als hun eisen niet voor half november worden ingewilligd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.