Eni overtreft winstverwachtingen ondanks daling olieprijs


Key takeaways

  • Eni’s winst over het derde kwartaal overtrof de verwachtingen van analisten en kwam uit op 1,27 miljard euro.
  • Het bedrijf heeft zijn aandeleninkoopprogramma uitgebreid naar 2,1 miljard euro.
  • De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR is akkoord gegaan met de overname van 25 procent van Eni’s biobrandstofdochter Enilive voor een bedrag van 2,9 miljard euro.

Het Italiaanse energiebedrijf Eni overtrof in het derde kwartaal de winstverwachtingen van analisten, wat aanleiding is voor een uitbreiding van het aandeleninkoopprogramma. De aangepaste nettowinst kwam uit op 1,27 miljard euro, meer dan de voorspelde 1,08 miljard euro en een daling ten opzichte van de 1,82 miljard van vorig jaar.

Eni had eerder aangegeven het bestaande inkoopprogramma van 1,6 miljard euro te willen uitbreiden naar 2,1 miljard als de macro-economische omstandigheden zouden verbeteren. Het bedrijf noemde vooruitgang in haar desinvesteringsplan en kostenbeheersingsmaatregelen als factoren die bijdragen aan het handhaven van de schuldniveaus. Hoewel de olieprijsverwachtingen naar beneden zijn bijgesteld, blijft Eni zich inzetten om investeerders te belonen door meer aandelen in te kopen.

KKR neemt belang in biobrandstofdochter Eni

Een andere ontwikkeling is dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR akkoord is gegaan met de overname van 25 procent van Eni’s biobrandstofdochter Enilive voor een bedrag van 2,9 miljard euro. Deze transactie past in Eni’s strategie om groeibedrijven af te stoten om de energietransitie te financieren.

Analisten schreven het betere resultaat over het derde kwartaal vooral toe aan de sterke resultaten van de gashandel, betere prestaties in het downstreamsegment en lagere belastingdruk in het upstreamsegment De gas- en LNG-divisie behaalde een pro forma aangepast bedrijfsresultaat van 250 miljoen euro. Eni’s chemische divisie bleef verlies lijden, wat aanleiding gaf tot een toezegging van 2 miljard euro voor de komende vijf jaar voor modernisering en initiatieven om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Eni past verwachtingen aan bij lagere olieprijs

Gezien de verwachte daling van de olieprijzen (Brent) naar een gemiddelde van 83 dollar per vat dit jaar (lager dan een eerdere schatting van 86 dollar), heeft Eni haar guidance voor het hele jaar aangepast voor zowel de onderliggende kasstroom uit operaties als de operationele winst. De onderliggende kasstroom uit bedrijfsactiviteiten kwam in het derde kwartaal uit op 2,9 miljard euro en voldeed daarmee aan de marktconsensus.

De leverage ratio van het bedrijf, die de totale schuld ten opzichte van het eigen vermogen meet, bleef stabiel op 22 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.

Het bedrijf zinspeelde ook op op handen zijnde overeenkomsten over de verkoop van een belang in een van zijn recente upstream ontdekkingen zonder verdere details te geven.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.