Prévot en Bouchez snappen niets van de houding van Rousseau: “Eerlijk gezegd is het komedie”

De federale regeringsonderhandelingen lijken stil te vallen nu Vooruit-voorzitter Conner Rousseau gevraagd heeft aan formateur Bart De Wever (N-VA) om zijn supernota volledig te herschrijven. Voorzitters Maxime Prévot (Les Engagés) en Georges-Louis Bouchez (MR) kunnen er met hun verstand niet bij.


Key takeaways

  • Maxime Prévot vindt ook dat er bijschaving moet komen van de supernota, maar wil ondertussen blijven onderhandelen.
  • Georges-Louis Bouchez noemt de houding van Rousseau “komedie” en vindt niet dat er gewacht moet worden op een perfecte tekst.

In het nieuws: Maxime Prévot is het inhoudelijk eens met Rousseau, maar verschilt van werkwijze.

  • “De lasten moeten eerlijker verdeeld worden”, stelde Conner Rousseau, die dat stuk mist in de siupernota. Prévot is het daarmee eens: “De supernota is volgens ons nog altijd niet evenwichtig”, zegt hij tegenover de RTBF. “Wij blijven daarover ontevreden”.
  • Maar waar Rousseau vindt dat De Wever dan maar opnieuw moet beginnen, ziet Prévot wel heil in aanpassingen. Die zouden er ook komen, stelde hij. “Bart De Wever heeft gisteren net laten weten dat hij zo snel mogelijk een nieuwe versie van die nota ging uitwerken die rekening houdt met wat er tijdens de bilaterale gesprekken is gezegd”.
  • Vooruit wil dat er eerst een sociaaleconomisch akkoord wordt gevonden over de supernota. Het plan was eerst om ondertussen verder te werken in de andere thematische werkgroepen, zei Theo Francken (N-VA) donderdag. Ook Prévot vindt dat een goed idee, “om zo weinig mogelijk tijd te verliezen”. “Dat heeft De Wever gisteren ook voorgesteld”, zegt hij, “dat leek mij een positieve werkmethode”.
  • Prévot vreest dat de houding van Vooruit voor vertraging zal zorgen. “Je kunt tot in het oneindige discuteren over de methode, maar je moet wel vooruitgaan in de onderhandelingen. Elke maand die voorbijgaat, maakt de budgettaire situatie moeilijker”.

De perfecte tekst

Ook in het nieuws: Georges-Louis Bouchez deelt de mening van Prévot ook, zij het in iets fellere bewoordingen.

  • De afwijzing van de nota door Rousseau noemt Bouchez “te betreuren en eerlijk gezegd komedie”, zo zegt hij aan de RTBF. “Iedereen gedraagt zich zoals hij denkt dat hij zich moet gedragen, maar ik begrijp de houding van Vooruit niet”.
  • Volgens Bouchez zijn er inderdaad nog veel struikelpunten, maar “je kunt niet aan de formateur vragen om een tekst neer te leggen en dan verwachten dat die perfect is”, meent hij. “Om tot een goede tekst te komen, moet je onderhandelen”. Hij roept Vooruit op om met “meer redelijkheid en een meer positieve ingesteldheid” verder te spreken.
  • Dat moet volgens Bouchez in alle rust en kalmte kunnen gebeuren, zonder dat er lekken naar de pers volgen. Bij RTL Info stelde hij al voor om met de hoofdonderhandelaars in conclaaf te gaan, zoals vroeger wel gebruikelijk was.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.