Herman De Croo (87) is de oudste verkozene, maar mag niet zetelen

Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft cijfergegevens uitgebracht over de demografie van de verkozen politici na de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Herman De Croo (Open Vld) blijkt met 87 jaar de oudste verkozene, maar hij kan dat mandaat niet opnemen.


  • Er zijn 18 verkozenen die ouder zijn dan 80, waarvan Herman De Croo de oudste is.
  • De Croo mag niet zetelen omdat zijn zoon Alexander burgemeester wordt.

In het nieuws: Herman De Croo werd op 87-jarige leeftijd nog verkozen in de gemeenteraad van Brakel.

  • Volgens de gegevens van het Agentschap Binnenlands Bestuur zijn er 18 raadsleden verkozen die ouder zijn dan 80. Herman De Croo is de oudste van die 18. Hij was lijstduwer van de Open Vld-lijst in Brakel, maar werd met 987 voorkeurstemmen toch verkozen.
  • De Croo kan niet gaan zetelen in de gemeenteraad, aangezien zijn zoon Alexander De Croo (Open Vld) burgemeester wordt. Je mag als familieleden in de eerste graad (ouders en kinderen, broers en zussen of partners) niet samen in de gemeenteraad zitten.
    • De regels gelden niet voor nieuw samengestelde gezinnen. In Ninove kon aankomend burgemeester Guy D’haeseleer (Forza Ninove) daarom zijn plusdochter Malika Sclacmender (20) schepen van Jeugd, Sport en Dierenrechten maken.
  • Sclacmender is met 20 jaar een erg jonge verkozene, maar er zijn nóg jongere gemeenteraadsleden, blijkt uit de cijfers van het Agentschap Binnenlands Bestuur. 20 jongeren hebben de minimumleeftijd van 18 jaar. De groep met verkozenen onder de 20 bevat in totaal 50 mensen.
  • De grootste groep verkozenen is tussen de 50 en de 59 jaar oud, laat het Agentschap nog weten.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.