Verhuur Airbnb gekoppeld aan hogere misdaadcijfers in Londen, blijkt uit onderzoek


Key takeaways

  • Een toename in Airbnb-verhuur is gecorreleerd met hogere criminaliteitscijfers in Londense buurten in het Verenigd Koninkrijk.
  • Het verband tussen actieve Airbnb’s en criminaliteit wordt voornamelijk beïnvloed door volledige woningen die beschikbaar zijn voor verhuur in plaats van gedeelde kamers of logeerkamers.
  • Criminaliteitscijfers hebben de neiging om te stijgen zodra Airbnb’s in een gebied verschijnen en blijven verhoogd gedurende hun actieve periode.

Onderzoek wijst uit dat een toename van Airbnb-verhuur correleert met hogere criminaliteitscijfers in Londense buurten. In een onderzoek waarin gegevens van 2015 tot 2018 werden geanalyseerd, werd een positief verband gevonden tussen het aantal woningen dat als Airbnb stond geregistreerd en door de politie gerapporteerde overvallen en geweldsdelicten. Onderzoekers suggereren dat dit verband waarschijnlijk eerder te wijten is aan toegenomen mogelijkheden voor criminele activiteiten dan aan andere factoren, zoals veranderingen in politiepatrouilles of toeristische hotspots.

De auteurs van het onderzoek onderzochten verschillende mogelijke verklaringen voor de waargenomen correlatie, maar vonden geen alternatieve factoren die hun kernbevinding effectief veranderden: Airbnb-verhuur is gekoppeld aan hogere criminaliteitscijfers. Hoewel Airbnb voordelen biedt voor zowel reizigers als verhuurders, geeft het onderzoek aanleiding tot bezorgdheid over de mogelijke sociale gevolgen van het transformeren van woonwijken in accommodaties voor korte termijn verhuur met beperkte regelgeving.

Associatie tussen actieve Airbnb’s en criminaliteit

Het onderzoek geeft aan dat het verband tussen actieve Airbnb’s en criminaliteit voornamelijk wordt beïnvloed door hele panden die beschikbaar zijn voor verhuur in plaats van gedeelde kamers of logeerkamers. Diefstal en inbraak vertoonden het sterkste verband met Airbnb-verhuur, gevolgd door diefstal en geweld. Er werd echter geen verband gevonden tussen Airbnb’s en asociaal gedrag of lichamelijk letsel.

Het onderzoek suggereert dat de criminaliteit toeneemt zodra Airbnb’s in een gebied verschijnen en dat ze gedurende de hele periode dat ze actief zijn hoog blijven. Een enkele Airbnb-verhuur kan verschillende criminele mogelijkheden creëren, zoals het richten op toeristen die onbekend zijn met de omgeving of het leeg laten staan van woningen, waardoor deze vatbaarder zijn voor inbraak.

Bedrijfsreactie en kritiek

Airbnb heeft maatregelen genomen om veiligheidsproblemen aan te pakken, waaronder achtergrondcontroles voor verhuurders en eisen voor langere boekingen tijdens piekperioden. Het bedrijf stelt dat deze maatregelen zijn ingevoerd nadat de onderzoeksperiode in 2018 eindigde en dat het rapport misleidend is omdat het geen rekening houdt met algemene stijgingen van criminaliteitscijfers en seizoensgebonden reistrends in Londen. Airbnb benadrukt dat verhuringen voor meer dan 90 nachten per jaar een zeer klein percentage van de woningen in Londen vormen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.