Saoedi-Arabische vastgoedmarkt ziet stijging van 35 procent in eerste negen maanden van 2024


Key takeaways

  • De totale transactiewaarde in de vastgoedmarkt van Saoedi-Arabië bereikte 46,5 miljard euro in de eerste negen maanden van 2024, een stijging van 35 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
  • In deze periode vonden meer dan 162.000 vastgoedtransacties plaats, waarbij de residentiële sector domineerde met ongeveer 86 procent.
  • Riyad leidde de weg met 60 procent van de transacties, ter waarde van 25,1 miljard euro, gevolgd door Makkah met 19 procent, goed voor 10,9 miljard euro

De vastgoedmarkt in Saoedi-Arabië heeft in de eerste negen maanden van 2024 een aanzienlijke groei doorgemaakt, met een totale transactiewaarde van 46,5 miljard euro. Deze stijging vertegenwoordigt een toename van 35 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en wordt toegeschreven aan de grote vraag naar woningen in de grote steden en de lagere rentetarieven die het marktherstel hebben aangewakkerd.

Gegevens van het Saudische ministerie van Justitie wijzen op meer dan 162.000 vastgoedtransacties in deze periode, waarbij de residentiële sector domineerde met ongeveer 86 procent van het totaal. Commercieel vastgoed was goed voor ongeveer 10 procent. Riyad leidde de weg met 60 procent van de transacties, ter waarde van 25,1 miljard euro, gevolgd door Makkah met 19 procent, goed voor 10,9 miljard euro.

Marktanalyse en trends

Deze groei wordt gezien als een weerspiegeling van het sterke vertrouwen van investeerders in de vastgoedmarkt van Saoedi-Arabië. Deskundigen wijzen op de positie van Riyad als het epicentrum van activiteit, gedreven door grootschalige overheidsprojecten. Deze stijging is in lijn met bredere investeringstrends in het land, ondersteund door verbeterde regelgeving, bestuur en transparantie die Saoedi-Arabië naar de 12e plaats wereldwijd hebben gestuwd in de Real Estate Transparency Index.

Bovendien benadrukt een wereldwijd rapport van vastgoedconsultants dat de totale waarde van de Vision 2030-projecten die de afgelopen acht jaar van start zijn gegaan 1,21 biljoen euro bedraagt, wat de langetermijnbelofte voor economische diversificatie en ontwikkeling onderstreept.

Drivers van groei

De dynamiek van vraag en aanbod wordt gezien als de belangrijkste drijvende krachten achter deze groei. De anticipatie van een langzame renteverlaging zal waarschijnlijk de interesse in vastgoed in het vierde kwartaal van 2024 verhogen, doordat lagere financieringskosten zowel investeerders als kopers zullen aantrekken. De aantrekkingskracht van Riyad komt voort uit haar status als belangrijke bestemming voor binnenlandse migratie en investeringen, gevoed door infrastructuurprojecten en bevolkingsgroei, wat leidt tot een grotere vraag naar zowel woningen als commercieel vastgoed.

Daarnaast heeft de stabiele strategische positie van Saoedi-Arabië te midden van regionale conflicten de aantrekkingskracht op de vastgoedmarkt verder vergroot. Vooruitkijkend voorspellen experts een aanhoudende groei in het vierde kwartaal van 2024, gedreven door factoren zoals de seizoensgebonden stijging van de vraag tijdens Umrah en Hajj in Makkah, lopende residentiële en commerciële projecten in Riyad naast aanzienlijke investeringen in infrastructuur, en versoepeling van financieringsbeperkingen als gevolg van lagere rentetarieven.

Vooruitzichten op lange termijn

Verschillende langetermijnfactoren zullen naar verwachting bijdragen aan een aanhoudende groei van de vastgoedmarkt in Saoedi-Arabië. Deze omvatten grote infrastructuurprojecten die de levenskwaliteit verbeteren, een groeiende vraag naar woningen als gevolg van bevolkingsgroei en interne migratie, hervormingen in de regelgeving die eigendom van en investeringen in vastgoed stroomlijnen, meer buitenlandse investeringen als gevolg van politieke stabiliteit, diverse financieringsopties zoals beleggingsfondsen en crowdfundingplatforms, en het stabiele politieke klimaat van het Koninkrijk in vergelijking met de buurlanden, wat het vertrouwen van investeerders versterkt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.