McDonald’s aandeel daalt 6 procent door E. coli uitbraak gelinkt aan Quarter Pounder Hamburger in de VS


Key takeaways

  • De aandelen van McDonald’s daalden bijna 6 procent in de voorbeurshandel na een E. coli uitbraak in verband met hun Quarter Pounder hamburgers in de Verenigde Staten.
  • De uitbraak resulteerde in een dodelijk slachtoffer en 49 ziektegevallen in tien Amerikaanse staten.
  • Voorlopig onderzoek van McDonald’s suggereert dat de gesnipperde uien in de Quarter Pounder de bron van de besmetting kunnen zijn.

De aandelen van McDonald’s daalden met bijna 6 procent in de voorbeurshandel nadat een E. coli uitbraak in verband met hun Quarter Pounder hamburgers resulteerde in een dodelijk slachtoffer en 49 ziektegevallen in tien Amerikaanse staten. Het Centers for Disease Control meldde de uitbraak, met ten minste tien ziekenhuisopnames sinds het begin eind september. Deze gebeurtenis heeft tot bezorgdheid geleid omdat McDonald’s de laatste tijd te kampen heeft met groeiproblemen.

Uitbraakgeschiedenis en reactie

Van de E. coli O157:H7-stam die verantwoordelijk is voor deze uitbraak, is bekend dat deze ernstige ziekte veroorzaakt en overeenkomsten vertoont met een stam die in verband werd gebracht met een incident in 1993 bij Jack in the Box, waarbij vier kinderen tragisch om het leven kwamen. Voorlopig onderzoek van McDonald’s suggereert dat splinteruien die worden gebruikt in de Quarter Pounder en afkomstig zijn van één leverancier die drie distributiecentra bedient, de bron van de besmetting kunnen zijn.

Gevolgen voor bedrijven in het verleden

E. coli uitbraken in het verleden bij Chipotle Mexican Grill in 2015 en Jack in the Box in 1993 hadden grote gevolgen voor de omzet van die bedrijven. Het herstel bij Chipotle duurde anderhalf jaar, terwijl Jack in the Box vier opeenvolgende kwartalen een dalende omzet had.

Huidige situatie en verwachtingen van analisten

McDonald’s rapporteerde een verrassende daling van de wereldwijde omzet in juli, de eerste kwartaaldaling in meer dan drie jaar, toegeschreven aan prijsgevoelige consumenten die reageerden op hogere menuprijzen. Analisten verwachten mogelijke druk op de omzet van McDonald’s in het vierde kwartaal als gevolg van de uitbraak, maar het blijft onduidelijk of deze net zo ernstig zal zijn als eerdere E. coli-incidenten.

Bedrijfsreactie en mogelijk herstel

De snelle actie van het bedrijf bij het identificeren van de besmettingsbron en het aanvullen van de voorraden zal naar verwachting het probleem oplossen volgens analisten van J.P. Morgan, die denken dat deze situatie niet significant zal escaleren buiten de VS. McDonald’s heeft de verkoop van Quarter Pounder in de getroffen gebieden tijdelijk stopgezet en zowel de gesnipperde uien als de rundvlees pasteitjes die in deze hamburgers worden gebruikt verwijderd.

Vattingen van analisten over mogelijk herstel

Analisten suggereren dat, hoewel het nog te vroeg is om de volledige impact te beoordelen, historische trends erop wijzen dat de potentiële verkoopdruk van korte duur kan zijn als er zich geen verdere uitbraken voordoen. De timing van deze uitbraak is ongelukkig voor McDonald’s en haar investeerders, omdat de vergelijkbare omzet in de VS net begon te stijgen na de introductie van value meals met een prijs van 5 dollar

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.