Kamala Harris wint Britse harten met sterke voorkeur in de Amerikaanse presidentsverkiezingen


Key takeaways

  • 64 procent van de respondenten geeft de voorkeur aan Kamala Harris om Donald Trump te verslaan.
  • 60 procent is positief over Kamala Harris, terwijl slechts 18 procent een positieve mening heeft over Trump.
  • Een meerderheid (57 procent) van de conservatieve kiezers staat ook achter Harris.

Wijdverbreide steun voor Kamala Harris onder Britten

Een recente peiling van YouGov geeft aan dat er brede steun is voor Kamala Harris onder Britten in de aanloop naar de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Uit de enquête bleek dat 64 procent van de respondenten graag zou zien dat Harris Donald Trump verslaat, terwijl slechts 18 procent voorstander is van een overwinning van Trump. Opmerkelijk genoeg bleef 23 procent van de deelnemers onbeslist in hun voorkeur. De publieke perceptie van beide kandidaten lijkt sterk verdeeld. Slechts 18 procent was positief over Trump, tegenover 77 procent negatief. Harris daarentegen kreeg een positievere respons, waarbij 60 procent haar gunstig beoordeelde en 23 procent een negatieve mening had. Dit meldt Politico.

Verdeeldheid in Britse meningen

Deze peiling weerspiegelt een patroon van Britse bezorgdheid over Trump, zoals blijkt uit protesten tijdens zijn bezoeken aan het Verenigd Koninkrijk in 2018 en 2019, evenals een petitie die meer dan 1,8 miljoen handtekeningen verzamelde en aandrong op de annulering van een gepland staatsbezoek. Harris’ populariteit onder Britten overtreft die van haar voorganger Joe Biden, die te maken kreeg met afnemende steun voordat hij zich terugtrok uit de race. De goedkeuringscijfers van Trump zijn echter gelijk gebleven.

De steun voor Harris is vooral groot onder kiezers die behoren tot de centrumlinkse partijen in Groot-Brittannië – Labour en de Liberaal-Democraten. Een significante 86 procent van de Libdem-stemmers en 83 procent van de Labour-aanhangers zijn voor Harris, vergeleken met respectievelijk slechts 4 procent en 5 procent die de voorkeur geven aan Trump. Een meerderheid (57 procent) van de Conservatieve kiezers steunt Harris ook, terwijl 25 procent voor Trump is. Met name Reform UK-stemmers, die bekend staan om hun steun voor rechts populistisch beleid, zijn de enige groep waar een meerderheid (54 procent) Trump verkiest boven Harris (26 procent). Dit komt overeen met de nauwe band tussen Farage, leider van Reform UK en een fervent Trump-aanhanger, en de voormalige Amerikaanse president.

Oproep van de premier tot samenwerking

Ondanks zijn bedenkingen over een mogelijke overwinning van Trump, benadrukte premier Keir Starmer de noodzaak van samenwerking met een toekomstige Amerikaanse regering, ongeacht haar politieke kleur.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.