Poetin voor BRICS-top: “Wij zijn drijvende kracht achter economische groei”


Key takeaways

  • Poetin ziet BRICS als een krachtig tegenwicht voor de westerse invloed.
  • Meer dan 30 landen hebben interesse getoond in samenwerking met BRICS.
  • De groep onderzoekt het gebruik van nationale digitale valuta voor de financiering van investeringsprojecten.

De BRICS-groep, bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika, Egypte, Ethiopië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten, is klaar om de komende jaren een belangrijke motor voor wereldwijde economische groei te worden. Deze bewering werd vrijdag gedaan door de Russische president Vladimir Poetin en benadrukte de aanzienlijke omvang en relatief snelle groei van deze landen in vergelijking met de ontwikkelde westerse economieën.

Poetin ziet BRICS als een krachtig tegenwicht voor de westerse invloed in zowel de wereldpolitiek als de handel. Hij zal gastheer zijn van de komende BRICS-top in Kazan van 22 tot 24 oktober. De top is bedoeld om de veerkracht van BRICS te laten zien tegen de westerse pogingen om Rusland te isoleren vanwege zijn acties in Oekraïne.

Russische economische ambities

Rusland wil samenwerken met andere landen om het wereldwijde financiële systeem te herstructureren en de dominantie van de Amerikaanse dollar te verminderen. Tot de bevestigde deelnemers aan de top in Kazan behoren leiders uit China, India en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin onthulde dat meer dan 30 landen interesse hebben getoond in samenwerking met BRICS, en de top zal mogelijke uitbreidingsmogelijkheden onderzoeken.

Poetin benadrukte dat BRICS-leden actief economische soevereiniteit nastreven door hun afhankelijkheid van externe invloeden te verminderen. Hij schetste verschillende initiatieven die gepland staan voor de top, waaronder een gezamenlijk grensoverschrijdend betalingssysteem, een herverzekeringsmaatschappij en een SWIFT-achtig financieel berichtensysteem dat bestand is tegen westerse sancties. De groep onderzoekt ook het gebruik van nationale digitale valuta voor de financiering van investeringsprojecten binnen en buiten BRICS.

Infrastructuur en technologische ontwikkeling

Poetin erkende de discussies over één BRICS-valuta, maar vond het “voorbarig”. Hij moedigde de Nieuwe Ontwikkelingsbank, de enige operationele multilaterale ontwikkelingsinstelling van BRICS, aan om te investeren in technologische vooruitgang en infrastructuur in de landen van het Zuiden. Hij pleitte ook voor meer investeringen in e-commerce en kunstmatige intelligentie.

Poetin presenteert Ruslands nieuwe megaprojecten op het gebied van transport, zoals de Arctische Zeeroute en de Noord-Zuidcorridor die Rusland via Iran verbindt met de Golf en de Indische Oceaan, als cruciaal voor het stimuleren van het vrachtvervoer tussen Eurazië en Afrika.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.