Verschillende groepen mannen opgepakt die dienstplicht in Oekraïne wilden ontlopen


Key takeaways

  • 19 mannen werden vastgehouden omdat ze Oekraïne probeerden te ontvluchten door de dienstplicht te ontlopen.
  • De Oekraïense grenswacht hield twee groepen mannen aan, de ene bestond uit acht en de andere uit elf personen.
  • De mannen betaalden tussen de 2.750 en 4500 euro voor online instructies van een organisator die opereerde via het Telegram-kanaal.

Negentien mannen zijn bij de grens met Moldavië opgepakt toen ze probeerden Oekraïne te ontvluchten door de dienstplicht te ontlopen. De Oekraïense grenswacht maakte melding van twee groepen mannen – de ene bestond uit acht en de andere uit 11 personen. De aangehouden mannen betaalden tussen de 2.750 en 4500 euro voor online instructies van een organisator die opereerde via het Telegram-kanaal.

Ontsnappingspoging en aanhouding

Volgens de ontvangen instructies ontmoetten de mannen elkaar op het verzamelpunt en splitsten zich op in twee groepen om minder zichtbaar te zijn en zich gemakkelijker over de grens te kunnen bewegen. De diensten stelden administratieve rapporten op voor poging tot illegale overschrijding van de Oekraïense staatsgrens.

Vorige gevallen

Dit is niet het eerste geval. Eerder, op 6 september, hielden grenswachten van de Volyn-afdeling twee mannen aan die illegaal de grens probeerden over te steken. Twee dagen later, op 7 september, werden vier voortvluchtigen aangehouden in Transkarpaten, die al vijf dagen door de bergen trokken om de rivier de Tisza over te steken. In de regio Rivne liepen vluchtelingen die Wit-Rusland probeerden binnen te komen bijna op mijnen.

Mobilisatiewet

Het Oekraïense parlement heeft de mobilisatiewet gewijzigd. Het verbiedt de mobilisatie van mannen onder de 25 jaar. Het parlement steunde de wijziging met een groot aantal stemmen – 311 parlementsleden stemden voor het voorstel om burgers van de aangegeven leeftijd niet naar de oorlog te sturen en de Verkhovna Rada heeft 450 afgevaardigden.

Wetsvoorstel en status ‘beperkte geschiktheid’

De wet voorkomt de mobilisatie van 18- tot 25-jarigen die geen militaire dienst hebben vervuld of aan een militaire universiteit hebben gestudeerd, maar een status van zogenaamde ‘beperkte geschiktheid’ hebben. Dit betekent een persoon die ongeschikt is voor militaire dienst in vredestijd vanwege een medische aandoening, maar die wel kan worden opgeroepen voor dienst in oorlogstijd. De wet is ter ondertekening voorgelegd aan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.