Kandidaat-burgemeester voor Oudenaarde Mathieu Mas trekt zich terug na dodelijk ongeval

In Oudenaarde wordt Mathieu Mas geen burgemeester. Dat is het gevolg van een heftige polemiek rond een dodelijk ongeval dat een dronken Mas veroorzaakte.


Key takeaways

  • Mathieu Mas reed vorig jaar in dronken toestand een fietser dood. Dat hij burgemeester zou kunnen worden, deed stof opwaaien.
  • Mas doet nu afstand van het kandidaat-burgemeesterschap.
  • De lijsttrekker van zijn lijst Iedereen9700!, Mathieu De Cock, neemt over en wordt vermoedelijk burgemeester.

In het nieuws: Mathieu Mas kreeg de meeste voorkeurstemmen, maar ziet af van het burgemeesterschap.

  • De nieuwe regels bij lokale verkiezingen in Vlaanderen zijn duidelijk: de grootste partij krijgt het initiatiefrecht en degene met de meeste voorkeurstemmen wordt burgemeester. Zo kwam in Oudenaarde de lijst Iedereen9700! als winnaar uit de bus. Maar het was niet lijsttrekker Mathieu De Cock die won: de populaire Mathieu Mas haalde de meeste stemmen.
  • Mas mag dan wel stemmenkampioen zijn, hij sleepte een verleden met zich mee. Een jaar geleden reed hij een 22-jarige fietser aan, die overleed. Mas was toen dronken en reed te snel. Daarom deed hij eerder afstand van het lijsttrekkerschap. Toch bleek hij alsnog meer stemmen te halen dan vervanger De Cock.
  • In de kranten werd het bericht dat Mas toch burgemeester kon worden gretig opgepikt, tot frustratie van Mathieu Mas zelf. Hij doet nu opnieuw afstand van de positie die hem werd gegeven, vertelt hij in Het Nieuwsblad. “Ik heb deze ochtend (donderdagochtend, red.) samen met mijn gezin en familie beslist om geen kandidaat-burgemeester te zijn. Het ging veel te veel om mijn persoon, terwijl het om Oudenaarde en de toekomst moet gaan”, concludeert hij. “Ik hoop dat de storm nu gaat liggen”, aldus Mas.
  • Het is nu Mathieu De Cock die opnieuw de leiderspositie overneemt. Hij moet de coalitiegesprekken gaan leiden. Iedereen9700! is een initiatief van cd&v en Vooruit samen met onafhankelijke kandidaten. De lijst haalde 10 zetels binnen. Voor een werkbare coalitie kan Iedereen9700! kijken naar Open Vld als partner, die 8 zetels behield van van de 13 die de liberalen hadden. Ook een nipte meerderheid met de lijst Meer dan Groen is mogelijk: die haalde 5 zetels. Elisabeth Meuleman (Groen) onderhandelt namens haar partij en bevestigde eerder dat de gesprekken lopen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.