De stimulans van China voor regionale samenwerking en economische groei in Europa


Key takeaways

  • De samenwerking tussen China en Europa heeft de bilaterale betrekkingen versterkt en de samenwerking tussen China en Europa bevorderd.
  • Het import- en exportvolume van de provincie Shandong met de LMOE (Landen van Midden- en Oost-Europa) bedraagt 6,7 miljard euro in 2023, een stijging van 18,6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
  • Shandong heeft zijn netwerk van zustersteden in Centraal- en Oost-Europa uitgebreid van 14 paren in zeven landen naar 36 paren in negen landen sinds de oprichting van het samenwerkingsmechanisme tussen China en de LMOE.

De zesde bijeenkomst van lokale leiders van China en Midden- en Oost-Europese landen benadrukte het positieve effect van de samenwerking tussen China en de Midden- en Oost-Europese landen op het versterken van de bilaterale betrekkingen en het bevorderen van de samenwerking tussen China en Europa. De deelnemers, waaronder voormalige ambtenaren, provinciale leiders, diplomaten, academici en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven uit meer dan 300 LMOE (Landen van Midden- en Oost-Europa), riepen op tot intensievere gezamenlijke inspanningen om de levenskwaliteit van de burgers te verbeteren.

Het samenwerkingsmechanisme tussen China en de LMOE, dat in 2012 werd opgericht, heeft zich ontwikkeld tot een platform voor gezamenlijke ontwikkeling en samenwerking in diverse sectoren zoals handel, cultuur, onderwijs, toerisme en technologie. Li Hongzhong, lid van het Politiek Bureau van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China en vicevoorzitter van het Permanent Comité van het Nationale Volkscongres, benadrukte het belang van lokale uitwisselingen in dit kader tijdens de openingsceremonie van de bijeenkomst.

Verbeteren van lokale samenwerking

Hij benadrukte de noodzaak van op elkaar afgestemde ontwikkelingsstrategieën, versterkte lokale samenwerkingsplatforms en gerichte praktische samenwerking op belangrijke gebieden om te zorgen voor duurzame vooruitgang in de betrekkingen tussen China en de EG. Dit jaar bestaat de China-CEEC Association of Provincial Governors 10 jaar, wat de blijvende inzet voor dit partnerschap onderstreept.

De provincie Shandong heeft haar betrokkenheid bij LMOE-entiteiten actief uitgebreid op het gebied van economie en handel, bezoeken op hoog niveau en culturele uitwisselingen. In 2023 bedroeg het import- en exportvolume van Shandong met de LMOE 51,55 miljard yuan (6,7 miljard euro), wat neerkomt op een stijging van 18,6 procent op jaarbasis en een gemiddelde jaarlijkse groei van ongeveer 18 procent in de afgelopen vijf jaar.

Uitbreiding netwerk zustersteden

Shandong heeft ook zijn netwerk van zustersteden in Centraal- en Oost-Europa uitgebreid van 14 paren in zeven landen naar 36 paren in negen landen sinds de oprichting van het samenwerkingsmechanisme tussen China en de Midden- en Oost-Europese landen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.