Vervroegd stemmen in Amerikaanse swingstate Georgia zorgt voor recordopkomst

Op de eerste dag waarop er gestemd kan worden in de Amerikaanse staat Georgia zijn er maar liefst 250.000 mensen komen stemmen. Dat is dubbel zoveel als in 2020. Het toont aan dat de presidentsverkiezing tussen Donald Trump en Kamala Harris meer leeft dan ooit.


Key Takeaways

  • Georgia is de eerste staat in de Verenigde Staten waar kan gestemd worden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 5 november 2024.
  • De opening van de stembussen zorgt daar voor een enorme overrompeling. Op de eerste dag van het vervroegd stemmen kwamen al meer dan 250.000 mensen stemmen, een verdubbeling in vergelijking met vier jaar geleden.
  • De uitslag in de swingstate Georgia kan wel een van doorslaggevend belang zijn in de strijd om het presidentschap.

Hoewel de Amerikaanse presidentsverkiezingen tussen de Democratische Kamala Harris en de Republikein Donald Trump officieel maar op 5 november 2024 doorgaan, kan er in sommige staten al vroeger gestemd worden. De eerste staat waar de stembussen openden was Georgia op dinsdag 15 oktober.

Omdat Georgia een van de staten is waar het moeilijkst kan voorspeld worden wie zal winnen, wordt de stemming er heel nauwgezet gevolgd. Zo won Donald Trump er in 2016 overtuigend van Hillary Clinton, maar moest hij in 2020 met een verschil van amper 0,2 procent de duimen leggen tegen Joe Biden. Die nipte nederlaag van vier jaar geleden wordt door Trump en zijn aanhangers nog steeds betwist. Nochtans heeft onafhankelijk onderzoek al meermaals uitgewezen dat de telling correct verliep.

Grote opkomst

De eerste dag van het vervroegd stemmen kwamen er al 252.000 stemmen binnen in Georgia. Dat kan in het stemhokje gebeuren of per post. Dat laatste is zeer omstreden bij Republikeinen. Zij beweren dat stemmen per post minder veilig is. De regels rond stemmen per post zijn, na de geruchten over fraude vier jaar geleden, verstrengd.

Veel Republikeinen willen dat er alleen op de dag zelf en persoonlijk mag gestemd worden. Voor mensen uit de lagere klasse, die vaak moeten werken en ver wonen van een kiesbureau, is dat echter dikwijls niet haalbaar.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.