OPEC herziet groeiprognoses olievraag naar beneden bij afnemend mondiaal brandstofverbruik


Key takeaways

  • De OPEC heeft haar voorspellingen voor de groei van de vraag naar olie naar beneden bijgesteld en schrijft de verandering toe aan recente gegevens en aangepaste verwachtingen voor bepaalde regio’s.
  • Het geplande herstel van de stopgezette productie van ruwe olie is uitgesteld, ondanks de OPEC-prognoses die een aanzienlijk aanbodtekort voorspellen.
  • Irak boekt geleidelijke vooruitgang bij de uitvoering van de overeengekomen productieverlagingen, hoewel het zijn quota blijft overschrijden.

Bijgestelde prognoses voor de groei van de vraag naar olie

De OPEC heeft voor de derde achtereenvolgende maand haar prognoses voor de groei van de vraag naar olie naar beneden bijgesteld, waarmee ze erkent dat het wereldwijde brandstofverbruik vertraagt. De verwachte toename van de vraag naar olie voor dit jaar staat op 1,9 miljoen vaten per dag, wat neerkomt op een stijging van 2 procent, wat iets minder is dan hun vorige schatting. De herziening wordt toegeschreven aan recente gegevens en aangepaste verwachtingen voor bepaalde regio’s.

Daling wereldwijd brandstofverbruik

Deze neerwaartse trend markeert een verschuiving van de eerdere optimistische prognoses die OPEC het hele jaar door handhaafde. Ondanks deze verlagingen zijn hun schattingen van de vraag nog steeds hoger dan die van banken en handelshuizen op Wall Street en dan de bovengrens van de voorspellingen van Saudi Aramco. Deze cijfers zijn ruwweg dubbel zo hoog als de groeiprognose van het Internationaal Energieagentschap.

De acties van de OPEC suggereren een gebrek aan vertrouwen

De handelingen van de OPEC-leden duiden op een gebrek aan vertrouwen in hun eigen verwachtingen. Het geplande herstel van de stopgezette productie van ruwe olie, dat oorspronkelijk eerder zou beginnen, is uitgesteld, ook al voorspellen de OPEC-prognoses een aanzienlijk aanbodtekort.

Plande productieverhoging uitgesteld

Onder leiding van Saoedi-Arabië willen de OPEC en haar bondgenoten de productie vanaf december geleidelijk met 2,2 miljoen vaten per dag verhogen. Financiële instellingen zoals JPMorgan Chase & Co. en Citigroup Inc. blijven echter sceptisch over de daadwerkelijke uitvoering van dit plan vanwege factoren zoals de vertragende groei in China en het stijgende aanbod uit Noord- en Zuid-Amerika.

Prijsondersteuning gehinderd door niet-naleving

Hoewel de prijzen voor ruwe olie ondersteund werden door het conflict in het Midden-Oosten en $77 per vat bereikten, blijft dit niveau ontoereikend voor sommige OPEC-landen. De pogingen van de coalitie om de prijzen te stabiliseren worden gehinderd door het niet naleven van de productiebeperkingen door landen als Irak, Kazachstan en Rusland.

Landen die zich niet aan de afspraken houden

In het rapport wordt benadrukt dat Irak geleidelijk vooruitgang boekt bij het implementeren van de afgesproken productieverlagingen, hoewel het zijn quota blijft overschrijden. Bagdad verlaagde de productie in september met 155.000 vaten per dag tot 4,112 miljoen vaten per dag en naderde daarmee het streefcijfer van 4 miljoen, terwijl het er toch boven bleef. Desondanks heeft Irak nog niet voldaan aan de beloofde extra verlaging om eerdere overproductie te compenseren.

Consequenties van niet-naleving

Kazachstan daarentegen heeft de productie met 75.000 vaten per dag verhoogd tot 1,545 miljoen, waarmee het zijn belofte om de prestaties te verbeteren naast zich neerlegt. Rusland heeft de productie met 28.000 vaten per dag verlaagd, maar blijft met ongeveer 9 miljoen vaten per dag nog steeds boven zijn maximum.

OPEC+ vergadering gepland

OPEC+ zal naar verwachting in de komende weken een besluit nemen over de geplande productieverhoging in december. De alliantie komt op 1 december bijeen om te beraadslagen over het productiebeleid voor 2025.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.