Aluminiumprijzen stijgen door opschorting export van bauxiet


Key takeaways

  • Aluminiumprijzen stegen met meer dan 2 procent op de London Metal Exchange.
  • Emirates Global Aluminium heeft de export van bauxiet van zijn dochteronderneming Guinea Alumina Corporation opgeschort.
  • Verstoringen in de aanvoer van bauxiet beïnvloeden de productie van aluminiumoxide en drijven de prijzen op.

De aluminiumprijzen kenden vrijdag een opmerkelijke stijging op de London Metal Exchange, met meer dan 2 procent, na een aankondiging van Emirates Global Aluminium (EGA) over de opschorting van de export van bauxiet door haar dochteronderneming Guinea Alumina Corporation (GAC). Deze onderbreking, die wordt toegeschreven aan douaneacties, heeft een aanzienlijke impact op de levering van bauxiet, een cruciale grondstof voor de productie van aluminiumoxide, het hoofdbestanddeel in aluminium.

EGA verklaarde dat het actief werkt aan een snelle oplossing van dit probleem en benadrukte dat de productie van haar raffinaderij Al Taweelah niet beïnvloed wordt. De prijsstijging stuwde aluminium naar een hoogtepunt van $2.655 per ton, terwijl de aluminiumoxidefutures in Shanghai een indrukwekkende sprong van 4,2 procent maakten naar 4.553 yuan ($644) per ton en daarmee hun hoogste punt bereikten sinds hun introductie in juni 2023.

De aanhoudende verstoringen in de toeleveringsketen

Deze opschorting valt samen met een jaar dat gekenmerkt wordt door aanbodbeperkingen op de aluminiumoxidemarkt. Eerdere verstoringen waren de sluiting van de Kwinana-raffinaderij van Alcoa in Australië en de overmachtsverklaring van Rio Tinto in haar raffinaderijen in Queensland. als gevolg van een tekort aan gas. Bovendien heeft China te kampen gehad met beperkingen in de aluminiumoxidelevering als gevolg van een tekort aan bauxiet te midden van milieu-inspecties.

Marktreactie en vooruitzichten

Chinese fabrikanten hebben hun productie opgevoerd om in te spelen op de stijgende prijzen, met een verwachte nieuwe capaciteit van 6,4 miljoen ton in 2024. Dit extra aanbod zou echter de prijsrally kunnen afzwakken. Volgens Chen Xinlin, managing consultant bij Wood Mackenzie, “worden de aluminiumoxideprijzen op korte termijn ondersteund door een tekort aan binnenlands Chinees bauxietaanbod, hoge geïmporteerde bauxietprijzen en een robuuste vraag.”

Trafigura Group heeft gewezen op de druk die deze prijsstijgingen leggen op aluminiumsmelterijen en noemt dit de meest invloedrijke factor die de marktvooruitzichten beïnvloedt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.