Big Four-bedrijf EY geconfronteerd met liquiditeitsproblemen door groeivertraging


Key takeaways

  • Een vertraging van 2 procent in de jaarlijkse beloning wordt verwacht voor de Amerikaanse tak van EY, waarbij een deel van de beloning van medewerkers wordt ingehouden om de cashflow te helpen beheren.
  • De spanningen tussen EY en het hoofdkantoor in Los Angeles houden aan, waarbij de laatste stap de teleurstelling onder Amerikaanse partners verder aanwakkert.
  • Het besluit om dividendbetalingen uit te stellen is een geplande tactiek om de cashflowproblemen aan te pakken, terwijl de winst dit jaar is gestegen dankzij de veerkracht van de Amerikaanse activiteiten.

De Britse auditgigant behoudt een deel van de beloning van zijn medewerkers uit de Verenigde Staten. De “Big Four” hebben te maken met een aanzienlijke groeivertraging sinds het einde van de pandemie, waardoor het beheer van de cashflow een uitdaging is.

In deze context zijn de partners van EY’s Amerikaanse vestiging geïnformeerd dat een deel van hun beloning voor 2024 zal worden ingehouden. Volgens de Financial Times wordt er rekening gehouden met een vertraging van 2 procent in het jaarsalaris. Dit plan werd naar verluidt overwogen na het einde van het boekjaar in juni, voornamelijk om het bedrijf te helpen zijn cashflow te beheren.

Spanningen tussen EY en het hoofdkantoor in Los Angeles

De beslissing van het moederbedrijf komt te midden van spanningen met het hoofdkantoor in Los Angeles, en deze nieuwe maatregel wakkert de teleurstelling van Amerikaanse partners verder aan. In april 2023 zag EY zich ook al genoodzaakt om af te zien van het project om de consultingactiviteiten op te splitsen vanwege de tegenstand van de Amerikaanse tak.

Project Everest: een mislukt initiatief

Het “Project Everest” plan had als doel om EY’s audit en consulting activiteiten te scheiden zodat het bedrijf op beide gebieden kon inschrijven op contracten zonder zorgen over belangenverstrengeling. De mislukking van het project resulteerde naar verluidt in het verlies van honderden miljoenen dollars aan investeringen voor de groep.

Tijdens een interne videoconferentie erkende Julie Boland, de managing partner van de Amerikaanse tak van EY, dat ze klachten tegen haar had ontvangen. Vervolgens verwees ze naar een intern onderzoek dat eerder dit jaar werd uitgevoerd door een onafhankelijke consultant, die de leiders naar verluidt vrijpleitte van verantwoordelijkheid.

Verantwoording en uitgestelde vergoedingen

Volgens Boland waren de bevindingen “moeilijk om te lezen, moeilijk om te horen, moeilijk om over te discussiëren en ze hebben me veel aan het denken gezet. We krijgen de indruk dat er verschillende normen zijn voor senior managers en degenen die echt robuust zijn in de markt, en dat we op hen niet op alle gebieden consequent verantwoording afleggen.”

Een medewerker vertelde de Financial Times dat hij van mening was dat de hoogste leidinggevenden in de VS niet verantwoordelijk werden gehouden voor het falen van Everest of de slechte ratings voor de kwaliteit van de controles die door de Amerikaanse toezichthouders werden toegekend. Als gevolg hiervan zullen Amerikaanse medewerkers alleen uitgestelde compensatie ontvangen bij het verlaten van het bedrijf of bij pensionering.

Geplande tactiek: dividendbetalingen uitstellen

“De verplichte uitgestelde compensatie is te wijten aan het feit dat de activa het werkkapitaal overstijgen”, met name omdat er nog veel onbetaalde facturen openstaan, aldus een bron dicht bij de zaak. “De winst is dit jaar gestegen en weerspiegelt de veerkracht van de Amerikaanse activiteiten in een uitdagende macro-economische omgeving”, aldus een woordvoerder van EY.

Een andere geplande tactiek is het uitstellen van dividendbetalingen aan het einde van het lopende boekjaar in plaats van maandelijkse uitbetalingen. Op vragen over de kritiek aan het adres van het Amerikaanse leiderschap, verklaarde een woordvoerder van EY dat de groep “een proactieve culturele evaluatie heeft uitgevoerd, waarvan de resultaten aantoonden dat onze cultuur een bron van trots blijft voor onze medewerkers en partners”.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.