SpaceX behaalt historische mijlpaal met succesvolle landing met vangmechanisme van Starship


Key takeaways

  • De Super Heavy booster (Starship) keerde succesvol terug naar het lanceerplatform in Texas na het scheiden van de bovenste trap.
  • De bovenste trap van de Starship steeg op naar een hoogte van ongeveer 89 mijl, met een snelheid van ongeveer 17.000 mijl per uur.
  • SpaceX bereikte een historische “catch-landing” mijlpaal met de succesvolle landing van de Super Heavy booster.

Mijlpaal bereikt

SpaceX’s Starship beleefde zondag tijdens een vliegtest weer een belangrijke mijlpaal in zijn ontwikkeling. De booster van de eerste trap, bekend als Super Heavy, keerde met succes terug naar het lanceerplatform in Texas na het scheiden van de bovenste trap (Starship). Voor deze prestatie werden twee grote mechanische armen gebruikt die zich bovenin een toren bevinden die hoger is dan het Vrijheidsbeeld.

Succesvolle vanglanding

De Super Heavy booster ontstak drie van zijn 33 Raptor-motoren tijdens de afdaling en manoeuvreerde zichzelf behendig naar de aangewezen landingszone op het lanceerplatform. Elon Musk, de CEO van SpaceX, uitte zijn opwinding op X (voorheen Twitter) toen de raket succesvol werd opgevangen door de torenarmen.

Starship bovenste trap

Deze innovatieve “catch-landing” techniek is een cruciale stap in het ambitieuze doel van SpaceX om een volledig herbruikbaar lanceersysteem te maken dat in staat is om vracht in een baan om de aarde te brengen, astronauten naar de maan te brengen voor NASA missies en uiteindelijk naar Mars te gaan.

Terugkeer en gesimuleerde oceaanlanding

Ondertussen steeg de bovenste trap van het Starship op naar een hoogte van ongeveer 89 mijl, met een snelheid van ongeveer 17.000 mijl per uur. Tijdens de terugkeer werden de hittewerende tegels op de proef gesteld door de intense wrijving in de atmosfeer, waardoor een gloeiend aura rond het ruimteschip ontstond.

Explosie en voltooiing missie

Na het succesvol voltooien van een gesimuleerde oceaanlanding voor de kust van Australië, kreeg Starship te maken met een explosie. Hoewel de oorzaak van de explosie onduidelijk blijft, vierden SpaceX-ingenieurs de succesvolle voltooiing van de missie.

Gemaakte verbeteringen

Deze laatste test volgt op SpaceX’s eerste volledige vlucht van Starship in juni, waarbij het hitteschild beschadigd raakte tijdens de terugkeer. De verbeteringen aan de hitteschilden voor deze test lijken effectief te zijn geweest, aangezien het ruimteschip gedurende het hele proces een betere structurele integriteit vertoonde.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.