Indonesië vraagt Google en Apple om Chinees platform Temu te verwijderen


Key takeaways

  • Indonesië verzoekt Google en Apple om Temu uit hun app stores te verwijderen.
  • De regering wil lokale kleine en middelgrote bedrijven beschermen tegen mogelijke schade door de agressieve prijsstrategieën van Temu.
  • Investeringen van Temu in lokale e-commerce ondernemingen kunnen ook verboden worden.

Indonesië heeft Google en Apple verzocht om het Chinese e-commerce platform Temu te verwijderen uit hun app stores in het land. Dat meldt Reuters. Deze actie is bedoeld om lokale kleine en middelgrote bedrijven te beschermen tegen mogelijke schade door de agressieve prijsstrategieën van Temu, aldus minister van Communicatie Budi Arie Setiadi.

Ondanks het feit dat er op Temu geen transacties zijn gemeld waarbij Indonesische ingezetenen betrokken zijn, uitte de minister zijn bezorgdheid over het bedrijfsmodel van het platform, dat gebaseerd is op het rechtstreeks in contact brengen van consumenten met Chinese fabrieken voor aanzienlijk lagere prijzen. Hij bestempelde deze aanpak als “ongezonde concurrentie” en benadrukte dat de regering zich inzet voor de bescherming van miljoenen kleine en middelgrote ondernemingen die actief zijn in Indonesië.

Oneerlijke concurrentie

De regering is ook van plan om investeringen van Temu in lokale e-commerce ondernemingen te verbieden als dergelijke plannen werkelijkheid worden. Hoewel Budi verklaarde dat hij geen informatie heeft ontvangen over mogelijke investeringen, meldde hij wel dat een soortgelijk blokkeringsverzoek zal worden ingediend voor de Chinese e-commercedienst Shein.

De houding van Indonesië komt overeen met eerdere acties tegen Chinese techbedrijven. Vorig jaar dwong de overheid ByteDance om zijn e-commerce activiteiten in het land te staken, onder het mom van de noodzaak om lokale handelaren en gebruikersgegevens te beschermen. Vervolgens bereikte TikTok een overeenkomst met het Indonesische conglomeraat GoTo om een meerderheidsbelang te verwerven in zijn e-commerce unit, waardoor het bedrijf aanwezig kan blijven in de grootste e-commerce markt van Zuidoost-Azië.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.