IKEA omzet daalt door wereldwijde economische vertraging, maar verwacht herstel


Key takeaways

  • IKEA zag zijn omzet het afgelopen boekjaar met 5 procent dalen.
  • De Ingka Groep investeerde 2.1 miljard euro om prijsverlagingen door te voeren en het marktaandeel op 5.7 procent te houden.
  • IKEA verwacht een omzetstijging door de verwachte lagere rente, waardoor de vraag naar meubels zoals bedden, banken en boekenkasten zal toenemen.

De omzet van IKEA daalde het afgelopen boekjaar met 5 procent tot 39,6 miljard euro. Deze daling was het gevolg van prijsverlagingen die de Ingka Groep, eigenaar van de meeste IKEA woonwarenhuizen wereldwijd, doorvoerde in een poging om klanten aan te trekken te midden van een worstelende woningmarkt en een verzwakkende huizensector. Ondanks deze uitdaging verwacht Ingka een herstel van de verkoop in het komende jaar.

CEO Jesper Brodin benadrukte de gelijktijdige economische vertraging en inkrimping binnen de woninginrichtingsindustrie in alle markten. Hij beschreef deze situatie als ongekend sinds 2008. Om het dalende aantal winkelbezoeken en productverkopen tegen te gaan, koos IKEA voor prijsverlagingen, die uiteindelijk leidden tot meer klanten en een hoger volume van verkochte goederen.

Consumentenvertrouwen

De Ingka Groep investeerde wereldwijd meer dan 2,1 miljard euro in deze prijsaanpassingen, waardoor ze hun marktaandeel op 5,7 procent konden houden. Tolga Oncu, Ingka’s retailmanager, schrijft deze stabiliteit toe aan huishoudens die kiezen voor minder dure meubelen als gevolg van de wereldwijde vertraging van de onroerendgoedmarkt en de daaruit voortvloeiende impact op het consumentenvertrouwen.

Vooruitkijkend naar 2025 verwacht IKEA dat de verkoop zal aantrekken doordat de verwachte lagere rentetarieven meer huiseigenaren zullen stimuleren. Deze trend zal naar verwachting de vraag naar meubels doen toenemen. Ondanks een stijging van het aantal winkelbezoeken, blijft deze groei achter ten opzichte van vorig jaar.

Winkelopeningen en online verkoop

De opening van nieuwe winkels daalde ook van 60 vorig jaar naar 41. Ingka plant 58 nieuwe locaties wereldwijd voor het boekjaar 2025. De online verkoop draagt bij aan een groter deel van de omzet van IKEA, namelijk 28 procent ten opzichte van 26 procent vorig jaar.

Voor de komende feestdagen voorspelt Oncu vergelijkbare uitgaventrends als vorig jaar, waarbij consumenten de voorkeur geven aan huiselijke bijeenkomsten boven uitjes vanwege aanhoudende zorgen over de inflatie en budgettaire beperkingen.

Inter IKEA Groep

De Inter IKEA Groep, eigenaar van het IKEA merk en tevens producent, rapporteerde een jaaromzet van 45,1 miljard euro voor alle franchisenemers. Dit cijfer komt neer op een daling van 5,3 procent ten opzichte van 2023, voornamelijk als gevolg van prijsverlagingen die zijn doorgevoerd in reactie op dalende grondstofkosten zoals hout. CEO Jon Abrahamsson Ring verwacht verdere prijsaanpassingen in het komende boekjaar, maar suggereert dat deze minder ingrijpend zullen zijn dan de eerder doorgevoerde aanpassingen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.