Verenigd Koninkrijk keert stagnatie om met 0,2 procent economische groei in augustus


Key takeaways

  • De Britse economie heeft in augustus een bescheiden groei van 0,2 procent laten zien, waarmee twee maanden van stagnatie op rij zijn omgebogen.
  • De dienstensector speelde een belangrijke rol in de groei van augustus met een groei van 0,1 procent, terwijl opmerkelijke sectoren zoals accountancy, detailhandel, industrie en bouw sterk waren.
  • Het algemene economische beeld wijst op een vertragende groei vergeleken met de robuuste prestaties in de eerste helft van het jaar.

De Britse economie kende in augustus een bescheiden groei van 0,2 procent, waarmee twee maanden van stagnatie op rij werden omgebogen. Deze stijging van het bruto binnenlands product (BBP), een maatstaf voor de totale productie van een land, komt overeen met de prognoses van economen en werd toegeschreven aan groei in alle belangrijke sectoren.

Hoewel opmerkelijke sectoren zoals accountancy, detailhandel, productie en bouw sterk presteerden, werd de winst gedeeltelijk tenietgedaan door dalingen in de groothandel en oliewinning. Het algemene economische beeld wijst echter op een vertragende groei in vergelijking met de robuuste prestaties in de eerste helft van het jaar.

Reactie overheid

In de drie maanden voorafgaand aan augustus liet de economie ook een groei van 0,2 procent zien. De Britse minister van Financiën Rachel Reeves toonde zich optimistisch over deze cijfers, vooral omdat de regering zich voorbereidt op een internationale investeringstop volgende week.

  • Ze benadrukte dat economische groei van het grootste belang is om dringende problemen aan te pakken, zoals de nationale gezondheidszorg NHS, nationale wederopbouwinspanningen en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.
  • Reeves is van mening dat dit een eerste teken van verandering is die de nieuwe Britse regering beloofde, maar “verandering gebeurt niet van vandaag op morgen”, haalde ze aan.

De dienstensector speelde een belangrijke rol in de groei van augustus, met een groei van 0,1 procent na een vergelijkbare stijging in juli. Er waren geen herzieningen van eerdere ramingen die wezen op een nulgroei in zowel juni als juli. De gegevens onthulden ook een toename van het onderliggende handelstekort van het VK met 3 miljard tot 10 miljard pond (3,6 miljard tot 11,9 miljard euro) over de drie maanden eindigend in augustus 2024, voornamelijk als gevolg van een sterke toename van geïmporteerde goederen.

Expertanalyse

Economische experts zijn voorzichtig optimistisch over deze ontwikkelingen. Ashley Webb van Capital Economics suggereert aan Sky News dat hoewel de groei in de tweede helft van het jaar zou kunnen afzwakken, een volledige recessie minder waarschijnlijk lijkt. Deze positieve vooruitzichten vallen samen met de verwachtingen voor het komende rentebesluit van de Bank of England in november, waar de financiële markten een kans van 80 procent op een verlaging voorspellen.

Suren Thiru, economisch directeur bij het Institute of Chartered Accountants, benadrukt echter dat deze cijfers de beslissing van de Bank of England kunnen beïnvloeden en mogelijk voldoende stimulans bieden voor sommige leden om de huidige beleidstarieven te handhaven.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.