Spanningen tussen EU en China lopen op tijdens ASEAN-top


Key takeaways

  • China heeft tarieven ingesteld op de invoer van Europese brandy naar aanleiding van het besluit van de EU om tarieven in te stellen op elektrische auto’s van Chinese makelij.
  • De EU onderzoekt Chinese subsidies voor zonnepanelen en windturbines, terwijl China EU-subsidies voor zuivel- en varkensvleesproducten die in China worden verkocht, onderzoekt.
  • De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zal tijdens de ASEAN-top rechtstreekse besprekingen voeren met de Chinese premier Li Qiang.

Voorzitter Charles Michel van de Europese Raad zal tijdens de ASEAN-top in Vientiane rechtstreekse besprekingen voeren met de Chinese premier Li Qiang. Deze ontmoeting vindt plaats te midden van de escalerende handelsspanningen tussen Brussel en Peking.

Tarieven en handelsgeschillen

China heeft onlangs voorlopige tarieven ingesteld op de invoer van Europese cognac, wat een aanzienlijke escalatie betekent in het lopende handelsconflict. Deze actie volgt op het besluit van de EU om extra tarieven tot 35,3 procent op te leggen aan elektrische auto’s van Chinese makelij.

De EU beweert dat de genereuze subsidies van China voor zijn industrieën de prijzen van zijn exportproducten op oneerlijke wijze verlagen, waardoor Europese bedrijven worden geschaad. Beijing heeft de acties van de EU veroordeeld als protectionistische maatregelen. Als reactie op de EU-tarieven voor elektrische auto’s startte China een onderzoek naar geïmporteerde brandewijn uit de EU en legde vervolgens nieuwe tarieven op, omdat het beweert dat Europese “dumpingpraktijken” een bedreiging vormen voor binnenlandse producenten van gedistilleerde dranken.

Verdere handelsonderzoeken

Naast deze laatste uitwisseling blijven beide partijen elkaars handelspraktijken onderzoeken. De EU onderzoekt Chinese subsidies voor zonnepanelen en windturbines, terwijl China EU-subsidies onderzoekt voor bepaalde zuivel- en varkensvleesproducten die in China worden verkocht.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.