Eva De Bleeker (Open Vld) blijft hoopvol over de kansen van haar partij

Open Vld leed een grote nederlaag bij de verkiezingen van 9 juni. Ondertussen is er een nieuwe voorzitter: Eva De Bleeker. Zij wil vol goede moed kijken naar de komende lokale verkiezingen.


Key takeaways

  • Open Vld verloor de verkiezingen van 9 juni, maar volgens De Bleeker is vergelijken niet mogelijk.
  • Ze spreekt onder meer over de lokale verankering van Open Vld en denkt die te kunnen behouden.
  • Politicoloog Dave Sinardet kijkt toch eerder bedenkelijk naar de kansen van de liberalen in de centrumsteden.

Ter herinnering: De uitslag voor Open Vld was dramatisch op 9 juni.

  • Open Vld haalde nog 8,3 procent in het Vlaams Parlement, een daling van 4,8 procentpunt. Op het federale niveau konden de liberalen nog 5,4 procent van de kiezers overtuigen, een daling met 3,1 procentpunt. De campagne van premier Alexander De Croo (Open Vld) was mislukt.
  • Voorzitter Tom Ongena (Open Vld) kondigde onmiddellijk aan dat zijn partij in de oppositie zou stappen. Er kwamen voorzittersverkiezingen die gewonnen werden door Eva De Bleeker. Zij wil als voorzitter Open Vld een nieuw elan geven met een economisch rechtser beleid.

Gehoord: Ondanks alles blijft Eva De Bleeker hopen op een goede uitkomst.

  • “We mogen die twee verkiezingen niet met elkaar vergelijken”, vindt De Bleeker in Terzake. “Lokale verkiezingen liggen toch helemaal anders, waarin de burger de analyse maakt van het beleid in zijn stad of gemeente”.
  • Volgens De Bleeker voeren haar partijgenoten “een sterke campagne”. Ze blijft erin geloven: “We zijn lokaal goed verankerd en ik heb er vertrouwen in dat we dat ook kunnen behouden”.

“Goed voor Open Vld dat Groen zichzelf in de voet schiet”

Maar: Open Vld heeft nog wel wat katjes te geselen.

  • Tegenover de VRT merkt politicoloog Dave Sinardet op dat Open Vld helemaal niet zo sterk staat in de centrumsteden. Zo is de populariteit van burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) in Oostende naar een absoluut nulpunt gezakt. Sinardet acht de kans klein dat Tommelein aan de macht blijft.
  • Ook in Gent mag burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld/Voor Gent) “blij zijn dat Groen zichzelf in de voet schiet”, vindt Sinardet. Groen zou in Gent te maken hebben met interne twisten, wat de partij ontkent. Een bizarre communicatiestijl van schepen Hafsa El-Basioui (Groen) hielp alvast niet echt om die situatie te ontmijnen.
  • En toch is ook Sinardet niet geheel pessimistisch. Hij gaat er van uit dat Open Vld op sommige plaatsen de schade zal weten te beperken.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.