Duitsland heroverweegt Turkse aankoop van Eurofighter Typhoon door spanningen in Midden-Oosten


Key takeaways

  • Duitsland heroverweegt het verzoek van Turkije om Eurofighter Typhoon-vliegtuigen te kopen vanwege de verhoogde spanningen in het Midden-Oosten.
  • De voortgang van de deal is traag door de tegenstand van sommige leden van de Duitse coalitieregering, met name de Groene Partij.
  • Duitsland heeft een wapenverkoop van 368 miljoen dollar aan Turkije goedgekeurd, waaronder luchtdoelraketten en torpedo’s, wat een mogelijke dooi in de betrekkingen markeert.

Duitsland heroverweegt het verzoek van Turkije om Eurofighter Typhoon vliegtuigen te kopen vanwege de verhoogde spanningen in het Midden-Oosten. Zorgen over een mogelijk conflict tussen Iran en Israël en bezorgdheid over de acties van Rusland hebben tot deze heroverweging geleid. Een bron die bekend is met de zaak vertelde Middle East Eye dat Duitsland het verzoek “met een frisse blik” benadert en een grondige evaluatie zal uitvoeren.

Er is weinig vooruitgang geboekt met de deal door de tegenstand van sommige leden van de Duitse coalitieregering, met name de Groenen. De interesse van Turkije in Eurofighters komt voort uit een eerder langdurig proces met betrekking tot het verzoek om F-16 gevechtsvliegtuigen van de Verenigde Staten. De F-16 deal werd uiteindelijk eerder dit jaar goedgekeurd na de steun van Turkije voor het Zweedse NAVO-lidmaatschap.

Eurofighter aankoopvoortgang

Giancarlo Mezzanatto, CEO van Eurofighter, heeft de interesse van Turkije in de aankoop van Eurofighters bevestigd, maar hij onthulde ook dat Duitsland de verkoop eerder had tegengehouden. De Eurofighter is een joint venture tussen Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Spanje, vertegenwoordigd door Airbus, BAE Systems en Leonardo.

Turkse militaire aankoop

Turkije wil zijn verouderende F-16 vloot vervangen binnen het Air Forces Command, die in de jaren 2030 uitgefaseerd zal worden. Erdoğan’s hoofdadviseur Akif Çağatay Kılıç gaf onlangs aan dat er enige vooruitgang was geboekt met de Eurofighter-deal tijdens een ontmoeting met Turkse journalisten, hoewel er geen details bekend werden gemaakt.

Recente ontwikkelingen wijzen op een mogelijke verschuiving in de Duits-Turkse betrekkingen. Der Spiegel meldde dat de Duitse Federale Veiligheidsraad een wapenverkoop van 368 miljoen dollar aan Turkije heeft goedgekeurd, voor het eerst in jaren. Dit pakket omvat luchtdoelraketten en torpedo’s, evenals onderdelen voor de modernisering van onderzeeërs en fregatten. Hoewel onenigheid in het verleden over het gebruik van wapens van Duitse makelij door Turkije in zijn operaties tegen terroristische organisaties in Syrië de betrekkingen onder druk heeft gezet, wijzen deze recente ontwikkelingen op een mogelijke dooi.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.