Spanningen tussen EU en China bedreigen de luxe industrie


Key takeaways

  • Analisten denken dat het onwaarschijnlijk is dat luxe goederen het doelwit worden, omdat China’s beleid is gericht op het aanmoedigen van binnenlandse luxe uitgaven.
  • Het invoeren van tarieven of het verhogen van belastingen op geïmporteerde luxegoederen zou Chinese consumenten ertoe kunnen aanzetten in het buitenland te kopen, wat in tegenspraak is met de doelstellingen van Peking.
  • Het vaststellen van een zaak voor het “dumpen” van dure luxegoederen brengt logistieke problemen met zich mee.

Ongerustheid bij beleggers over mogelijke vergeldingsmaatregelen van China tegen Europese luxegoederen heeft geleid tot recente dalingen in aandelen van bedrijven als LVMH en Hermes. Dit volgt op het besluit van de EU om tarieven in te stellen op Chinese elektrische voertuigen. Analisten denken echter dat het onwaarschijnlijk is dat luxe goederen het doelwit worden.

China’s uitgavenbeleid voor luxe

Hoewel China op eerdere handelsmaatregelen van de EU heeft gereageerd met maatregelen voor producten als cognac, varkensvlees en zuivel, suggereren experts dat een maatregel tegen luxeartikelen in tegenspraak zou zijn met Pekings beleid om binnenlandse luxe-uitgaven aan te moedigen.

Risico’s voor Europese luxebedrijven

China ziet luxeconsumptie binnen de landsgrenzen als gunstig vanwege de hogere belastinginkomsten en de verminderde uitstroom van rijkdom naar overzeese markten. De ontwikkeling van Hainan tot een belangrijke belastingvrije hub is een voorbeeld van deze strategie en benadrukt de wens van de regering om luxebestedingen binnen China te houden.

Consequenties voor Chinese consumenten

Het invoeren van tarieven of het verhogen van belastingen op geïmporteerde luxegoederen zou Chinese consumenten ertoe kunnen aanzetten om luxegoederen in het buitenland te kopen, wat rechtstreeks indruist tegen de doelstellingen van Peking. De aanzienlijke omvang van de Chinese luxemarkt, die dit jaar naar schatting 35 procent van de wereldwijde verkoop zal vertegenwoordigen, onderstreept de gevoeligheid van Europese luxebedrijven voor ontwikkelingen in China.

China’s strategische aanpak

De aanzienlijke economische gevolgen van een grootschalige handelsoorlog is een andere factor die China’s voorzichtige aanpak beïnvloedt. Experts suggereren dat Pekings zorgvuldig geselecteerde vergeldingsdoelen tot nu toe wijzen op de bereidheid om verder te onderhandelen en een compromis te zoeken met de EU. Bovendien brengt het vaststellen van dumping van luxegoederen met een prijs van enkele duizenden dollars logistieke problemen met zich mee.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.