Olieprijzen blijven onder druk door geopolitieke spanningen en zwakke vraag


Key takeaways

  • Brent crude futures noteerden lager op 75,48 dollar per vat.
  • WTI futures daalden naar 71,89 dollar per vat na een dip van dinsdag van meer dan 4 procent.
  • Een aanzienlijke stijging van de Amerikaanse voorraden van ruwe olie droeg bij aan de prijsdruk.

De olieprijzen kenden een ommekeer op woensdag en trokken hun vroege winsten terug, aangewakkerd door zorgen over onderbrekingen in de bevoorrading. Ondanks de verhoogde geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en de dreiging van orkaan Milton voor de Amerikaanse productie, drukten de zwakke fundamentele vraag en het stijgende wereldwijde aanbod zwaar op het marktsentiment.

December Brent crude futures noteerden op het ogenblik van publicatie van dit artikel lager, namelijk 75,48 dollar per vat, terwijl WTI futures daalden naar 71,89 dollar per vat. Deze verliezen volgden op een dip van meer dan 4 procent op dinsdag, veroorzaakt door een mogelijke wapenstilstand tussen Hezbollah en Israël, hoewel marktdeelnemers voorzichtig blijven over de mogelijkheid van een Israëlische aanval op de Iraanse olie-infrastructuur.

Economische factoren en olieprijzen

Analisten benadrukken de invloed van bredere economische zorgen op de olieprijzen. Terwijl de spanningen in het Midden-Oosten belangrijk zijn, blijven de economische prestaties van China een belangrijke factor. Ondanks het vertrouwen dat het zijn groeidoelstelling voor het hele jaar zal halen, zag China af van substantiële fiscale stimuleringsmaatregelen, waardoor beleggers werden teleurgesteld die een sterkere steun voor de economie hadden verwacht.

Deze onzekerheid over de Chinese vraag, in combinatie met de zwakkere economische activiteit in Noord-Amerika, droeg bij aan de neerwaartse bijstelling door de U.S. Energy Information Administration van haar prognose voor de wereldwijde vraag naar olie in 2025.

Opbouw van voorraden en prijsdruk

De prijzen werden verder onder druk gezet door een aanzienlijke stijging van de Amerikaanse voorraden van ruwe olie vorige week, die de verwachtingen van analisten met een aanzienlijke marge overtrof volgens API-cijfers die door marktbronnen werden geciteerd. Dit overschot benadrukt de huidige scheiding tussen geopolitieke risico’s en de fundamentele dynamiek tussen vraag en aanbod.

Beleggers volgen nauwlettend de ontwikkelingen rond mogelijke gesprekken tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, nu het conflict in het Midden-Oosten verhevigt. Te midden van de oplopende spanningen heeft Iran de Arabische Golfstaten gewaarschuwd dat ze niet moeten toestaan dat hun luchtruim of militaire bases worden gebruikt tegen Iran. Discussies over mogelijke maatregelen van de Golfstaten om de oliemarkten te stabiliseren in het geval van een aanval op Iraanse energiefaciliteiten blijven echter uit.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.