Goud kopen in de supermarkt: de groeiende trend in de Verenigde Staten


Key takeaways

  • Costco verkoopt mogelijk tot 200 miljoen dollar (182 miljoen euro) aan goud per maand.
  • 77 procent van de Costco-verkooppunten die edelmetaalstaven verkopen waren uitverkocht in de eerste week van oktober.
  • Goudprijzen zijn het afgelopen jaar met ongeveer 41 procent gestegen en bereikten een recordprijs van 2.686 dollar (2.444 euro) per ounce op 26 september.

De opkomst van edelmetalen bij Costco

Uit een recent onderzoek van Bloomberg bleek dat ongeveer 77 procent van de Costco-verkooppunten die edelmetaalstaven verkopen uitverkocht waren in de eerste week van oktober. Het onderzoek, dat 101 winkels in 46 staten omvatte die onlangs hun goudvoorraad aanvulden, suggereert een grote vraag naar het edelmetaal ondanks de recordhoge prijzen in de afgelopen maanden.

De goudprijs is het afgelopen jaar met ongeveer 41 procent gestegen van ongeveer 1.864 dollar (1.696 euro) per ounce naar 2.640 dollar (2.444 euro) per ounce. Gegevens van APMEX geven aan dat goud op 26 september een recordprijs van 2.686 dollar (2.444 euro) per ounce bereikte. Costco begon eind vorig jaar met de verkoop van goudstaven van 1 ounce, zowel in winkels als online, exclusief voor leden.

Costco’s goudverkoop bereikt nieuwe hoogten

Wells Fargo schatte in april dat Costco mogelijk tot 200 miljoen dollar (182 miljoen euro) aan goud per maand verkoopt. Analist Edward Kelly schreef dit toe aan Costco’s concurrerende prijzen en sterke klantenvertrouwen. Hij merkte een toegenomen online aanwezigheid op, met snelle uitverkopen en een toename in vermeldingen op platforms zoals Reddit.

Gary Millerchip, Chief Financial Officer van Costco, erkende dat goud en zilver een belangrijk onderdeel zijn geworden van de groeistrategie van het bedrijf en benadrukte hun vermogen om unieke en waardevolle producten aan te bieden. Hij benadrukte Costco’s toewijding om zijn leden diverse opties te bieden.

Uitbreiding naar platina

Na het succes van de verkoop van goud en zilver, introduceerde Costco onlangs platinabaren en -munten. De winkelgigant plaatste Canadese Platinum Maple Leaf munten en Zwitserse één-ounce platina baren op zijn website voor 1.089,99 dollar (991 euro) per stuk. Net als bij hun goud- en zilveraanbiedingen, legt Costco aankooplimieten op voor platinaproducten.

Costco’s uitbreiding naar edelmetalen valt samen met recente veranderingen in lidmaatschapsgelden en consumentenbestedingspatronen. In juli kondigde het bedrijf een verhoging van 5 dollar (4,55 euro) aan in de jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage voor zowel “gold star” als executive leden.

Marktomstandigheden en consumentenbestedingen

Tijdens een post-winstgesprek op 26 september merkte CFO Gary Millerchip op dat consumenten selectiever worden in hun bestedingsgewoonten. Dit suggereert dat hoewel de vraag naar edelmetalen sterk blijft, het succes van Costco zal afhangen van het vermogen om zich aan te passen aan veranderende consumentenvoorkeuren en marktomstandigheden.

Goudstaven winnen in Belgische supermarktketen

In België bestaat de mogelijkheid niet om goud te kopen in lokale winkels, maar sommige supermarkten gaan momenteel ver met unieke spaaracties. Zo biedt supermarktketen Carrefour momenteel een promotiecampagne aan waarbij klanten de kans hebben om vijf goudstaven te winnen. Een winnaar heeft onlangs de eerste goudstaaf, ter waarde van ongeveer 18.225 euro geclaimd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.