Uber promoot elektrische ritten, maar erkent kleine vertragingen in ophaaltijden


Key takeaways

  • Uber promoot elektrische ritten met een mogelijke kleine vertraging in ophaaltijden.
  • Het bedrijf roept overheden wereldwijd op om de verkoop en adoptie van EV’s te ondersteunen.
  • Uber streeft ernaar om in 2040 alle autoritten en leveringen om te zetten naar emissievrije voertuigen.

Uber moedigt klanten aan om te kiezen voor elektrische ritten, maar erkent dat er mogelijk een kleine vertraging optreedt in de ophaaltijden door de grotere vraag. De CEO van het bedrijf, Dara Khosrowshahi, benadrukt dat een paar minuten langer wachten op een elektrische auto een goede investering is voor het milieu. Dit meldt BBC.

Overheidssteun en concurrentie

Terwijl Uber actief opties voor elektrische voertuigen promoot, roept Khosrowshahi ook overheden wereldwijd op om hun steun voor EV-verkoop en -adoptie te vergroten. Hij stelt dat goedkopere, in China geproduceerde EV’s cruciaal zijn voor het tegengaan van klimaatverandering en dringt er bij landen op aan om importbeperkingen voor deze voertuigen, die door sommigen als oneerlijke concurrentie worden gezien, te heroverwegen.

Doelen en uitdagingen op lange termijn

Uber streeft ernaar al zijn autoritten en leveringen tegen 2040 om te zetten in emissievrije voertuigen. Op dit moment kunnen klanten bij het boeken van een rit kiezen voor een elektrisch voertuig en met een nieuwe functie kunnen ze hun voorkeur voor EV’s permanent registreren. Ondanks het streven naar elektrificatie erkent Uber dat het grootste deel van zijn huidige vloot bestaat uit benzine-, diesel- of hybridevoertuigen.

Bedrijfsstrategie en kritiek

Khosrowshahi gelooft dat de overstap naar elektrisch rijden op de lange termijn gunstig zal zijn voor Uber, hoewel hij toegeeft dat EV-ritten momenteel een kleinere winstmarge opleveren in vergelijking met traditionele voertuigen die op brandstof rijden. Naast ritbezorging is Uber aan het uitbreiden naar bezorgdiensten, met als doel te concurreren met bedrijven als Amazon door snelle bezorging van verschillende goederen, waaronder huishoudelijke artikelen en kruidenierswaren.

Preoccupaties en kritiek

Critici beweren dat ride-hailing en bezorgdiensten bijdragen aan een toename van het aantal autoritten, waardoor de milieuvoordelen van de overstap naar elektrische voertuigen mogelijk teniet worden gedaan. Khosrowshahi beweert echter dat overheidssteun gericht moet zijn op bestuurders die veel kilometers maken, zoals de Uber-vloot, in plaats van op individuele personen, om een bredere overstap naar elektrische voertuigen aan te moedigen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.