Italiaanse bedrijven pessimistisch over economische vooruitzichten


Key takeaways

  • De Bank van Italië schrijft het toegenomen pessimisme onder bedrijven toe aan de aanhoudende economische en politieke onzekerheid.
  • De kloof tussen bedrijven die een economische teruggang verwachten in het vierde kwartaal en bedrijven die een verbetering verwachten is vergroot tot 14 procentpunten.
  • Bedrijven voorspellen een inflatie van 1,7 procent in de komende twaalf maanden, tegen 1,4 procent in de vorige enquête.

Italiaanse bedrijven tonen zich steeds pessimistischer over de economische vooruitzichten van het land. De Bank van Italië schrijft deze verschuiving in een recente enquête die dinsdag werd gepubliceerd toe aan de aanhoudende economische en politieke onzekerheid.

Uit gegevens blijkt dat de Italiaanse economie vertraagt. Zowel de centrale bank als de begrotingswaakhond UPB hebben verklaard dat het bereiken van de door de regering voorspelde groei van 1 procent voor het jaar een uitdaging wordt na de herziening door ISTAT van de BBP-cijfers voor het eerste en tweede kwartaal. De kloof tussen bedrijven die een economische teruggang verwachten in het vierde kwartaal en bedrijven die een verbetering verwachten, is toegenomen tot 14 procentpunten, een aanzienlijke stijging ten opzichte van het verschil van 7 procentpunten in de vorige enquête.

Oorzaken van pessimisme

De enquête van de Bank van Italië benadrukt dat economische en politieke onzekerheid, naast zorgen over schommelingen in de energieprijzen, deze negatieve vooruitzichten voornamelijk aansturen. Het sentiment binnen de dienstensector is aanzienlijk verslechterd: pessimisten zijn nu twee procentpunten optimisten voorbijgestreefd. Dit is een ommekeer ten opzichte van de vorige enquête, waar optimisten een vergelijkbare voorsprong van twee punten hadden.

Economische voorspellingen

Uit de enquête blijkt ook dat bedrijven voorspellen dat de inflatie in de komende twaalf maanden zal oplopen tot 1,7 procent, tegenover 1,4 procent in de vorige enquête. Deze voorspelling staat in contrast met de huidige inflatie van 0,8 procent op jaarbasis in Italië in september.

Enquête details

De enquête van de Bank van Italië, uitgevoerd tussen 26 augustus en 16 september, werd gehouden onder Italiaanse industrie- en dienstenbedrijven met ten minste 50 werknemers.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.