EU-wetgevers aangesproken op flexibele benadering van duurzaam beleid in Maleisië


Key takeaways

  • Het voorstel van de Europese Commissie is erop gericht om producerende landen als Maleisië en Indonesië extra tijd te geven om hun praktijken aan te passen aan de EU-normen.
  • De Maleisische autoriteiten zullen steun bieden aan kleinschalige producenten die moeite hebben met de financiële en operationele eisen van naleving.
  • Maleisië verwacht geen grote problemen als gevolg van de recente beslissing van India om de basisbelasting op de invoer van eetbare oliën te verhogen.

Maleisië sprak de hoop uit dat Europese wetgevers zich flexibeler zullen opstellen ten opzichte van duurzaam beleid, met name wat betreft de onlangs voorgestelde vertraging in de implementatie van een wet die importen verbiedt die verband houden met ontbossing.

Het voorstel van de Europese Commissie is bedoeld om producerende landen als Maleisië en Indonesië, ’s werelds grootste palmolieproducenten, extra tijd te geven om hun praktijken aan te passen aan de EU-normen. De Maleisische minister voor Plantages en Grondstoffen Johari Abdul Ghani benadrukte dit tijdens een palmolieforum en benadrukte dat het uitstel gunstig zou zijn voor kleine boeren die moeite hebben met de financiële en operationele eisen van naleving. Hij verzekerde de EU van de inzet van Maleisië om aan deze eisen te voldoen en verklaarde dat de regering steun zou bieden aan de naar schatting 450.000 kleinschalige producenten, die ongeveer 27 procent van de palmolieteelt in het land voor hun rekening nemen.

EU-beleidsuitvoering en eerlijke handel

Johari benadrukte verder het belang van transparante en rechtvaardige benchmarkingcriteria die door regelgevende instanties van de EU worden opgesteld om te voorkomen dat producerende landen onterecht als risicolanden worden bestempeld. Hij riep op tot een eerlijke aanpak van het Europees Parlement tijdens deze discussies, met de nadruk op eerlijkheid en begrip voor de handel. De oorspronkelijke implementatiedatum voor het EU-beleid, dat bedrijven die producten als soja, rundvlees, koffie en palmolie verkopen binnen het 27-landenblok verplicht om ontbossingvrije toeleveringsketens aan te tonen, was 30 december van dit jaar.

India’s besluit over importheffing en de vooruitgang van Maleisië

Los daarvan verklaarde Johari dat Maleisië geen grote problemen verwacht als gevolg van de recente beslissing van India om de basisbelasting op de invoer van eetbare oliën te verhogen. Hij bevestigde opnieuw de belofte van Maleisië om een betrouwbare leverancier van duurzame palmolie aan India te zijn, waarbij hij verwees naar de sterke vraag naar Maleisische producten. Hij schetste ook de vooruitgang van Maleisië in het overwinnen van productiehindernissen zoals een tekort aan arbeidskrachten en voorspelde dat de productie dit jaar de 19 miljoen ton zal overschrijden en daarmee het hoogste niveau sinds 2020 zal bereiken. De Malaysian Palm Oil Board had eerder de productie voorspeld op 18,75 miljoen ton voor 2024.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.