Aandeel Nintendo stijgt met 3,9 procent nadat Saoedi-Arabisch staatsinvesteringsfonds interesse toont in gokbedrijven


Key takeaways

  • PIF, het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië, overweegt om zijn investeringen in Japanse gokbedrijven te verhogen.
  • Het fonds heeft momenteel een belang van 8,6 procent in Nintendo en heeft aanzienlijke investeringen gedaan in andere gamebedrijven zoals Tencent Holdings Ltd., Activision Blizzard Inc. en Kakao Entertainment Corp.
  • De interesse van PIF in de game-industrie wordt gedreven door nationale beleidsdoelstellingen, waarbij Saoedi-Arabië ernaar streeft een belangrijke speler te worden in de mondiale game-industrie en zijn economie te diversifiëren door niet meer afhankelijk te zijn van olie-inkomsten.

De aandelenkoers van Nintendo steeg nadat een hooggeplaatste functionaris van het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië aangaf mogelijk geïnteresseerd te zijn in meer investeringen in Japanse gamebedrijven. Door dit nieuws stegen de aandelen van Nintendo met maar liefst 3,9 procent, de grootste stijging in meer dan een week en beter dan de bredere markt.

Het Public Investment Fund (PIF), dat ongeveer 760 miljard dollar (of ongeveer 692 miljard euro) aan activa beheert, overweegt om meer kapitaal toe te wijzen aan Nintendo en zijn branchegenoten. Prins Faisal bin Bandar, vicevoorzitter van PIF-dochter Savvy Games Group, heeft zijn voorkeur uitgesproken voor een dergelijke stap met medewerking van deze bedrijven. Deze verklaring werd gemeld door Kyodo News.

Belangstelling voor game-industrie

Saoedi-Arabië wil zich profileren als een belangrijke speler in de mondiale game-industrie en zijn economie diversifiëren door niet meer afhankelijk te zijn van olie-inkomsten. Het land heeft hiervoor 38 miljard dollar (34 miljard euro) uitgetrokken en investeert fors in Japanse en Koreaanse contentproviders. PIF positioneert zichzelf als een langetermijninvesteerder die bestand is tegen schommelingen op de volatiele videogamemarkt.

Momenteel heeft PIF een belang van 8,6 procent in Nintendo, waarmee het een van de grootste aandeelhouders van het bedrijf is. In het verleden heeft het fonds aanzienlijke investeringen gedaan in andere game- en esportbedrijven zoals Tencent Holdings Ltd., Activision Blizzard Inc. (nu onderdeel van Microsoft Corp.) en Kakao Entertainment Corp.

Andere investeringen in de Japanse gamesector

Maandag stegen de aandelenkoersen van andere Japanse bedrijven in de gamesector die door PIF worden gecontroleerd. Nexon Co. steeg tot 3 procent, Capcom Co. steeg met 2 procent en Koei Tecmo Holdings Co. steeg met 2,8 procent.

Analisten geloven dat de interesse van Saoedi-Arabië in de gamingindustrie wordt gedreven door nationale beleidsdoelstellingen en verwachten dat deze trend andere investeringen zal beïnvloeden. Het koninkrijk heeft actief geprobeerd om game- en technologiebedrijven aan te trekken om kantoren te vestigen in het Midden-Oosten, met als doel een hub voor contentontwikkeling te creëren door artiesten en animators naar de regio te halen.

Themaparkontwikkeling

PIF heeft ook miljarden dollars bijgedragen aan toeristische initiatieven, waaronder de ontwikkeling van een themapark in de buurt van Riyad met personages uit de populaire Japanse manga- en animatiefranchise Dragon Ball.

Experts verwachten dat een groter belang van PIF geen grote uitdaging zal vormen voor Nintendo, omdat het in lijn ligt met het doel van het in Kyoto gevestigde bedrijf om zijn wereldwijde spelersbestand uit te breiden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.