Methaanuitstoot: de onzichtbare bedreiging voor de beperking van klimaatverandering


Key takeaways

  • Methaan is 80 keer effectiever dan koolstofdioxide als broeikasgas over een periode van 20 jaar
  • Methaanemissies uit diffuse bronnen zoals landbouw en natuurverschijnselen dragen aanzienlijk bij aan de wereldwijde stijging van het methaangehalte.
  • Er bestaat momenteel geen technologie om methaan effectief te verwijderen op atmosferisch niveau, maar onderzoek biedt hoop voor toekomstige oplossingen.

Het krachtige broeikaseffect van methaan

Het krachtige broeikaseffect van methaan, dat 80 keer effectiever is dan kooldioxide over een periode van 20 jaar, vraagt om aandacht ondanks de lagere concentratie in de atmosfeer. Hoewel de inspanningen zich hebben gericht op het voorkomen van methaanemissies van bronnen zoals pijpleidingen en stortplaatsen, vormen deze slechts een fractie van de totale emissies. Diffuse bronnen zoals kolenmijnen, landbouw en natuurverschijnselen dragen aanzienlijk bij aan de wereldwijde stijging van het methaangehalte.

De uitdaging van directe methaanverwijdering

De dringende noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan, kan aanleiding zijn voor verder onderzoek naar de directe verwijdering van methaan uit de atmosfeer. Dit brengt unieke uitdagingen met zich mee in vergelijking met het afvangen van kooldioxide vanwege de lagere concentratie en minder “kleverige” aard, waardoor de afscheiding complexer is. Het vermogen van methaan om gemakkelijk te worden omgezet in kooldioxide en water door oxidatiereacties biedt echter een potentieel pad voor verwijdering.

Belovende wegen voor onderzoek

De NASEM-commissie heeft vijf veelbelovende wegen voor onderzoek geïdentificeerd: machines voor methaanconcentratie en -afbraak, methaanoxidatiekatalysatoren voor oppervlakken die worden blootgesteld aan lucht, zoals windturbinebladen, ecosysteemmanipulatie om de methaanafbraak door microben te verbeteren en strategieën om meer chemicaliën in de lucht te brengen die de methaanafbraak versnellen. Momenteel bestaat er geen technologie om methaan effectief te verwijderen op atmosferische niveaus.

Eerste veelbelovende ontwikkelingen

Ondanks het prille stadium waarin het onderzoek zich bevindt, zijn er veelbelovende ontwikkelingen. Een geochemicus van het MIT test bijvoorbeeld een materiaal op kleibasis in een kolenmijn om methaan op te vangen en versneld af te breken. Deze gelokaliseerde aanpak richt zich op gebieden met hoge methaanconcentraties en blijkt efficiënter dan pogingen om methaan uit de gewone lucht te verwijderen. Hoewel het afvangen van methaan in de atmosfeer een technologische uitdaging blijft, biedt lopend onderzoek hoop op effectieve oplossingen in de toekomst.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.