Polen versterkt zijn positie in wereldwijde goudreserves en overtreft daarmee Groot-Brittannië


Key takeaways

  • De Nationale Bank van Polen heeft een goudreserve van 420 ton bereikt.
  • De Poolse goudreserves overtreffen die van Groot-Brittannië.
  • De bank is van plan 20 procent van haar valutareserves aan goud toe te wijzen.

Polen stijgt op gebied van goudbezit

Adam Glapiński, president van de Nationale Bank van Polen, kondigde tijdens een persconferentie aan dat de goudreserves van de bank 420 ton hebben bereikt. Door deze prestatie behoort Polen tot de wereldtop wat betreft goudreserves, zoals gemeld door Do Rzeczy.

Glapiński sprak zijn tevredenheid uit over het aankoopproces en benadrukte de gunstige prijzen waartegen het goud werd aangekocht. Hij benadrukte dat de Nationale Bank van Polen aanzienlijke kostenbesparingen heeft gerealiseerd tijdens dit accumulatieproces. De vorige conservatieve regering heeft aanzienlijk bijgedragen aan deze reserves door een grootschalig goudaankoopprogramma dat tijdens haar ambtsperiode werd uitgevoerd.

Poolse goudreserves overtreffen die van Groot-Brittannië

Volgens Glapiński hebben de Poolse goudreserves nu die van Groot-Brittannië overtroffen, een traditioneel belangrijke maatstaf voor wereldwijde economische status. Hij verklaarde verder dat de bank van plan is door te gaan met het verwerven van goudreserves. Glapiński benadrukte de cruciale rol van goud als zowel een economische stabilisator als een staatsreserve. De Nationale Bank van Polen streeft ernaar om 20 procent van haar valutareserves aan goud toe te wijzen en zich daarmee te positioneren naast de meest robuuste economieën ter wereld.

Polen handhaaft economische stabiliteit

Glapiński erkende dat “de beste economieën ter wereld meestal niet die in de frontlinies van oorlogsgebieden zijn,” en legde een verband tussen de economische stabiliteit van Polen en het voortdurende conflict in Oekraïne. Hij stelde belanghebbenden gerust door te benadrukken dat Polen $ 200 miljard aan valutareserves aanhoudt, wat de geloofwaardigheid en solvabiliteit van het land verzekert, zelfs te midden van uitdagende wereldwijde omstandigheden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.