Nieuw-Zeelands marineschip HMNZS Manawanui strandt, vat vlam en zinkt voor kust van Samoa


Key takeaways

  • De HMNZS Manawanui strandde, vloog in brand en kapseisde voor de kust van Samoa.
  • Alle 75 opvarenden werden geëvacueerd naar reddingsboten en zondagochtend vroeg gered.
  • Een volledig onderzoek naar de oorzaak van de stranding zal worden uitgevoerd door de Nieuw-Zeelandse defensiemacht.

Een gespecialiseerd duik- en beeldvormingsschip voor de oceaan, HMNZS Manawanui, ondervond zaterdagnacht moeilijkheden voor de kust van Samoa. Tijdens het uitvoeren van een rifonderzoek strandde het schip op ongeveer een zeemijl van het eiland Upolu.

Kort nadat het schip vastliep, vloog het in brand en kapseisde vervolgens. Alle 75 opvarenden, waaronder bemanningsleden, wetenschappers en buitenlandse militairen, werden met succes geëvacueerd naar reddingsboten en zondagochtend vroeg gered. De Nieuw-Zeelandse defensiemacht meldde dat er een volledig onderzoek zal worden uitgevoerd naar de oorzaak van de stranding.

Reddingswerkzaamheden

De reddingswerkzaamheden bleken een uitdaging door de ruwe weersomstandigheden, met sterke stromingen en wind die een bedreiging vormden voor zowel de reddingsvlotten als de zeeboten. De deining maakte de reddingsoperatie nog moeilijker. Het gebied was sinds 1987 niet meer onderzocht, wat bijdroeg aan het incident.

De geredden verblijven momenteel in Samoa voordat ze teruggevlogen worden naar Nieuw-Zeeland. Getuigen meldden dat ze zagen hoe het schip zwaar slagzij maakte en er rook vanaf spoot voordat het uiteindelijk zondagochtend onder de oppervlakte zonk. Minister van Defensie Judith Collins toonde zich bedroefd over de gebeurtenis, maar prees de professionaliteit, training en moed van de bemanning om ieders veiligheid te garanderen.

Afwikkeling en reddingsoperaties

Dit incident is het eerste onopzettelijke zinken van een Nieuw-Zeelands marineschip sinds de Tweede Wereldoorlog. Verschillende andere schepen zijn in de loop der jaren opzettelijk tot zinken gebracht voor doeleinden als kunstmatige riffen of duikwrakken. Het leger richt zich nu op bergingsoperaties en het minimaliseren van mogelijke milieuschade door het zinken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.