Klimaatverandering zorgt voor ongekende plantengroei op Antarctica


Key takeaways

  • Antarctica maakt een snelle vergroening mee die wordt aangedreven door klimaatverandering.
  • De vegetatie is vertienvoudigd op de 800 mijl lange strook land. Dat is een toename van meer dan 30 procent tussen 2016 en 2021.
  • De groei versnelt, met een uitbreiding van de vegetatie van minder dan één vierkante kilometer in 1986 tot bijna 12 vierkante kilometer in 2021.

Een recente studie door onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk heeft aangetoond dat Antarctica een snelle vergroening doormaakt die wordt aangedreven door klimaatverandering.

Analyse van satellietbeelden over een periode van vier decennia toont een vertienvoudiging van het vegetatieoppervlak op dit 800 mijl lange stuk land in het noordelijkste puntje van Antarctica. Deze groei versnelt, met een toename van meer dan 30 procent tussen 2016 en 2021.

Zorgen voor de toekomst

Terwijl het Antarctisch Schiereiland grotendeels bedekt blijft met sneeuw, ijs en rotsen, is de omvang van het plantenleven enorm toegenomen. In één gebied groeide de vegetatie van minder dan één vierkante kilometer tot bijna 12 vierkante kilometer in 2021.

Dr. Thomas Roland, een onderzoeker aan de Universiteit van Exeter, sprak bij Sky News zijn verbazing uit over de schaal. Hij merkte op dat zelfs in zo’n extreem en geïsoleerd gebied het landschap onmiskenbaar verandert. De bevindingen van het onderzoek hebben geleid tot ernstige bezorgdheid over de toekomstige milieugezondheid. Zowel van het Antarctisch schiereiland als het continent als geheel.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.