Egypte overweegt plan om invoer van tarwe te verminderen


Key takeaways

  • De Egyptische regering overweegt een plan om de tarwe-import te verminderen door maïs of sorghum te verwerken in gesubsidieerd brood, wat aanzienlijke financiële besparingen kan opleveren.
  • De voorgestelde verschuiving houdt in dat maïsmeel vanaf april 2025 in een verhouding van 1:4 wordt gemengd met tarwemeel en zal naar verwachting jaarlijks ongeveer een miljoen ton tarwe besparen.
  • De invoering van maïsmeel kan aanzienlijke besparingen in harde valuta opleveren als binnenlands geteelde maïs wordt gebruikt.

Plan om het gebruik van maïs of sorghum te verhogen

De Egyptische regering overweegt een plan om de invoer van tarwe te verminderen en de uitgaven voor gesubsidieerd brood te verlagen door maïs of sorghum in de mix op te nemen. Als deze strategie succesvol is, kan dit de overheid aanzienlijke financiële besparingen opleveren. Het stuit echter op weerstand van bakkers en molenaars die vrezen voor mogelijke financiële verliezen en beweren dat de kwaliteit van het brood zou worden aangetast.

Egypte worstelt momenteel met economische uitdagingen zoals een stijgende schuld, een tekort aan buitenlandse valuta en een aanhoudende inflatie. Het gesubsidieerde broodprogramma, dat de regering uiteindelijk wil afschaffen, drukt zwaar op de begroting. Het laatste voorstel van het ministerie van Bevoorrading, dat in september aan bakkers en molenaars werd voorgelegd, houdt in dat vanaf april 2025 maïsmeel in een verhouding van 1:4 wordt gemengd met tarwemeel. Deze verschuiving zal naar verwachting jaarlijks ongeveer een miljoen ton tarwe besparen.

Vorige pogingen en weerstand van de industrie

Een eerder plan om het extractiepercentage van meel dat wordt gebruikt in gesubsidieerd brood te verhogen, werd opgegeven vanwege de weerstand van industriegroepen. Egypte heeft in het verleden tarwevervangingsprogramma’s onderzocht, waarbij twee decennia geleden enkele jaren maïs werd gebruikt voordat dit onder druk van industriegroepen werd stopgezet.

De introductie van maïsmeel zou kunnen leiden tot aanzienlijke besparingen in harde valuta als binnenlands geteelde maïs wordt gebruikt. Ingevoerde maïs zou dit voordeel echter tenietdoen. De huidige marktprijs van Russische tarwe, een primaire invoerbron voor Egypte, ligt rond de 200 euro per ton, terwijl maïs ongeveer 180 euro per ton kost. Dit verschil zou kunnen leiden tot een besparing van 32 tot 37 euro per ton voor de overheid.

Reacties van de overheid en de industrie

De verandering in de samenstelling van de ingrediënten kan impopulair zijn vanwege mogelijke veranderingen in de textuur en het aroma van het brood. Egypte heeft jaarlijks ongeveer 8,25 miljoen ton tarwe nodig voor het gesubsidieerde broodprogramma, dat meer dan 70 miljoen Egyptenaren bedient. Terwijl 3,5 miljoen ton lokaal wordt aangekocht, wordt de resterende hoeveelheid geïmporteerd.

De staatsinkoper van grondstoffen, GASC, verklaarde vrijdag dat het gesubsidieerde broodsysteem stabiel blijft. Egypte is een belangrijke wereldwijde importeur van tarwe. De overheid besteedt jaarlijks ongeveer 104 miljard Egyptische pond (1,96 miljard euro) aan import, voornamelijk uit Rusland. President Abdel Fattah al-Sisi gaf in augustus toestemming voor de grootste tarweaanbesteding ooit in Egypte om lagere prijzen te krijgen na een daling van de wereldwijde benchmark, maar de staatsinkoper van granen kocht slechts 7 procent van de beoogde 3,8 miljoen ton.

Alternatieve opties en toekomstplannen

De regering heeft alternatieve opties onderzocht, zoals bankleningen voor de aankoop van tarwe en directe deals met handelaren. Bronnen onthulden woensdag dat de staatsinkoper van granen een deal had gesloten voor rechtstreekse aankopen van tarwe uit de Zwarte Zee tussen november en april, met een geschatte totale hoeveelheid van 3,12 miljoen ton.

Als onderdeel van kostenbesparende maatregelen verhoogde de regering dit jaar voor het eerst in decennia de prijs van gesubsidieerd brood. Eind augustus stelden ambtenaren voor om het meelextractiepercentage voor gesubsidieerd brood te verhogen van 87,5 procent naar 93,3 procent. Het GASC verklaarde vrijdag echter dat men zich wil houden aan de specificaties en extractiepercentages van tarwemeel.

Zorgen van de industrie en toekomstige richtingen

Bakkerijen verzetten zich tegen het plan omdat grover meel met meer zemelen langere baktijden en hogere arbeidskosten met zich meebrengt. Molenaars zijn ook tegen omdat ze gecompenseerd worden op basis van de hoeveelheid tarwe die ze verwerken, wat onder het nieuwe voorstel zou verminderen.

Egypte verbruikt jaarlijks ongeveer 15,3 miljoen ton maïs, voornamelijk voor diervoeder. Hoewel de lokale oogstschattingen de afgelopen twee jaar zijn gedaald tot ongeveer 7 miljoen ton, wat wordt toegeschreven aan klimaatverandering en plagen, heeft de regering plannen aangekondigd om de maïsteelt uit te breiden in door de staat beheerde woestijnontginningsprojecten. Egypte verbouwt beperkte hoeveelheden sorghum en koopt jaarlijks voor ongeveer 1 miljoen dollar (910.000 euro) aan zaden, voornamelijk uit India. Volgens de U.N. Comtrade Database importeert het land ook voor 1 miljoen dollar aan graan.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.