Wereldwijde defensieaannemers tonen nieuwste technologie te midden van toenemende spanningen in Zuid-Chinese Zee


Key takeaways

  • De Filippijnen hebben voor de komende tien jaar 35 miljard dollar uitgetrokken om hun militaire capaciteiten te versterken, gedreven door confrontaties met China over betwiste gebieden in de Zuid-Chinese Zee.
  • Het land versterkt actief de banden met landen als Japan en Australië, die zich zorgen maken over de groeiende invloed van China in de regio.
  • De tentoonstelling toont een reeks technologieën en wapensystemen van wereldwijde defensieaannemers, waaronder Lockheed Martin, Saab, Rafael en de Indiaas-Russische joint venture BrahMos.

Wereldwijde defensieaannemers kwamen vorige week bijeen in Manilla om hun nieuwste technologie en wapensystemen te laten zien. Deze tentoonstelling valt samen met het ambitieuze militaire moderniseringsprogramma van de Filippijnen ter waarde van vele miljarden dollars, aangewakkerd door de toenemende spanningen in de Zuid-Chinese Zee.

Het evenement trok deelnemers uit een groot aantal landen, waaronder Lockheed Martin uit de Verenigde Staten, Saab uit Zweden, Rafael uit Israël en de Indiaas-Russische joint venture BrahMos. Chester Cabalza, voorzitter van International Development and Security Cooperation, benadrukte de status van de Filippijnen als opkomende markt voor de defensie-industrie.

Manilla heeft voor de komende tien jaar 35 miljard dollar uitgetrokken om zijn militaire capaciteiten te versterken, een stap die rechtstreeks is beïnvloed door de confrontaties met China over betwiste gebieden in de Zuid-Chinese Zee. “Onze strategische kwesties met China hebben de aandacht getrokken van defensiebedrijven,” verklaarde Cabalza. De tentoonstelling is een bewijs van de steun van gelijkgestemde landen, waarvan er veel partners en bondgenoten van de Filippijnen zijn.

Verbeteren van maritieme veiligheid

Onder president Ferdinand Marcos Jr. hebben de Filippijnen hun veiligheidspartnerschappen gediversifieerd buiten hun traditionele bondgenoot, de Verenigde Staten. Het land versterkt actief de banden met landen als Japan en Australië, die zich zorgen maken over de groeiende invloed van China in de regio. Jesus Avilla, voormalig assistent-minister van Defensie, benadrukte dat modernisering gericht is op de ontwikkeling van een geloofwaardige defensiemacht, ongeacht specifieke geopolitieke uitdagingen.

De derde fase van een langetermijninspanning om de territoriale verdediging en maritieme veiligheid te verbeteren, omvat de aanschaf van geavanceerde middelen zoals gevechtsvliegtuigen, onderzeeërs en raketsystemen. Hoewel de Verenigde Staten een belangrijke leverancier blijven vanwege de langdurige militaire banden, hebben de Filippijnen hun defensieaankopen uitgebreid naar landen als India, Israël, Polen, Zuid-Korea en Turkije.

Regionale veiligheidsdynamiek

De tentoonstelling weerspiegelt de groeiende rol van Manilla in regionale veiligheid, met nieuwe bedrijven en deelnemende landen zoals Groot-Brittannië, Frankrijk en Japan. Avilla benadrukte de urgentie van modernisering en benadrukte dat strategische uitdagingen nu ook economische en voedselzekerheid omvatten, gezien de cruciale hulpbronnen van de Zuid-Chinese Zee.

China claimt bijna de hele waterweg, een vitale route voor meer dan 3 biljoen dollar aan scheepshandel per jaar, ondanks overlappende claims van Brunei, Indonesië, Maleisië, de Filippijnen en Vietnam. In 2016 oordeelde het Permanente Hof van Arbitrage echter dat de claims van China geen wettelijke basis hadden, een beslissing die door Peking werd afgewezen.

Vermogensuitbreiding

Een Filippijnse marineofficier, Alandel Drilon, onderstreepte de ernst van de situatie door te zeggen: “Onze vijand maakt geen grapjes omdat ze kunnen zien dat onze uitrusting niet genoeg is.” Hij wees op de verouderde schepen van de Filippijnen als een zwak punt en benadrukte de tentoonstelling als een kans om potentiële upgrades te beoordelen.

In 2022 kochten de Filipijnen een BrahMos anti-scheepsraketsysteem ter waarde van 375 miljoen dollar van de Indiaas-Russische joint venture en het bedrijf biedt nu een op schepen gemonteerde versie aan. Praveen Pathak, directeur voor marktpromotie en export bij BrahMos, toonde zich optimistisch over een positieve uitkomst van toekomstige onderhandelingen met de Filipijnen.

Het staatsbedrijf Israel Aerospace Industries (IAI) [RIC:RIC:ISRAI.UL], dat eerder geavanceerde bewakingscapaciteiten aan de Filippijnen heeft geleverd, is bereid om een reeks systemen te leveren, van verkenningsvliegtuigen tot kustradar. Maxim Zemer, een senior marketingfunctionaris voor Azië en Afrika bij IAI, verklaarde deze bereidheid.

Vliegtuigcompetitie

De Filippijnen evalueren momenteel biedingen voor 40 multifunctionele gevechtsvliegtuigen. Hoewel specifieke bieders niet bekend worden gemaakt, wordt Saab, met zijn Gripen-jets, beschouwd als een sterke mededinger. Jussi Halmetoja, adviseur luchtoperaties en testpiloot bij Saab, verklaarde dat ze zich inzetten voor het leveren van geloofwaardige, duurzame, kostenefficiënte, offensieve luchtmacht aan de Filippijnen.

Een Gripen E gevechtsvliegtuig op de tentoonstelling trok veel aandacht van bezoekers, waaronder militairen die de cockpit verkenden en poseerden voor foto’s. Luitenant-generaal Charlton Sean Gaerlan, plaatsvervangend stafchef van de Filippijnse strijdkrachten, erkende dat het moderniseren van hun strijdkrachten tijd zal kosten vanwege de benodigde middelen. Hij benadrukte dat ADAS een platform biedt om de beschikbare mogelijkheden te verkennen en in gesprek te gaan met defensiebedrijven om de meest geschikte systemen te selecteren voor de behoeften van de Filippijnen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.