Raadkamer moet op 17 oktober beslissen of Sihame El Kaouakibi voor de rechtbank moet verschijnen

Op 17 oktober wordt een volgende stap genomen in het proces rond Sihame El Kaouakibi. El Kaouakibi, voormalig Vlaams Parlementslid, zou fraude hebben gepleegd.


Key takeaways

  • Na lang uitstel kan er beslist worden of Sihame El Kaouakibi doorverwezen kan worden naar de rechtbank.
  • El Kaouakibi zou voor een half miljoen euro fraude hebben gepleegd.
  • Haar advocaat vecht de doorverwijzing niet aan.

In het nieuws: De raadkamer in Antwerpen moet op 17 oktober beslissen of het proces rond Sihame El Kaouakibi naar de correctionele rechtbank kan en mag verhuizen.

  • Het parket vraagt de doorverwijzing van El Kaouakibi, haar partner en haar vzw Let’s Go Urban. In 2021 kwam El Kaouakibi in het oog van een storm terecht toen aan het licht kwam dat ze mogelijk subsidies doorsluiste. Ze ontving die voor het jongerenproject Let’s Go Urban, maar zou er onder meer een nieuwe keuken mee gekocht hebben. In totaal gaat het om zo’n 500.000 euro.
  • Let’s Go Urban werd in juni 2021 failliet verklaard. Een hele hoop vennootschappen van Sihame El Kaouakibi volgden, zoals job- en rekruteringsplatform WannaWork en communicatiebureau WannaCatch.
  • Ook de politieke gevolgen waren niet min. Haar partij Open Vld zette haar aan de deur. El Kaouakibi ging verder als onafhankelijke, maar oogstte opnieuw kritiek omdat ze afwezig bleef met een ziektebriefje en ondertussen betaald werd. Het Vlaams Parlement hief tot twee keer toe haar parlementaire onschendbaarheid op.
  • De Belgische staat, de Vlaamse Gemeenschap, de stad Antwerpen en de curatele van Let’s Go Urban en Point Urban stelden zich burgerlijke partij in het proces. Sihame El Kaouakibi verzet zich niet tegen de doorverwijzing, maar haar advocaat vraagt voor bepaalde tenlasteleggingen wel een buitenvervolgingstelling.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.