De opkomst van crypto: meer dan 9.000 currencies in 2023


Key takeaways

  • Het aantal bestaande cryptocurrencies overschrijdt de 9.000 in 2023.
  • Top 20 cryptocurrencies zijn goed voor bijna 90 procent van de totale waarde van de markt.
  • Veel nieuwe cryptocurrencies worden gecreëerd met programmeerkennis op platforms zoals Ethereum en Binance Smart Chain.

In 2023 bestonden er meer dan 9.000 cryptocurrencies, hoewel dit aantal gedurende 2022 aanzienlijk fluctueerde. Volgens sommige schattingen ligt het totale aantal cryptocurrencies dichter bij de 20.000, maar een aanzienlijk deel daarvan is inactief of wordt niet meer gebruikt. Het gemak waarmee nieuwe cryptocurrencies gecreëerd kunnen worden, voornamelijk dankzij open-source blockchaintechnologie, draagt bij aan dit hoge aantal. De top 20 cryptocurrencies domineren de markt en zijn goed voor bijna 90 procent van de totale waarde.

Ontwikkeling en implementatie

Het creëren van een cryptocurrency is relatief toegankelijk voor iedereen met programmeerkennis en kennis van blockchaintechnologie. Bestaande platforms zoals Ethereum en Binance Smart Chain bieden direct beschikbare infrastructuur voor het ontwikkelen en implementeren van nieuwe cryptocurrencies, vaak met slimme contracten binnen Decentralized Finance (DeFi) applicaties. Deze toegankelijkheid heeft geleid tot de opkomst van diverse cryptocurrencies, sommige gericht op echte betalingsuitdagingen, terwijl andere zijn gecreëerd met speculatieve winstoogmerken.

Categorieën van cryptocurrencies

Het landschap van cryptocurrencies wordt gekenmerkt door een breed scala aan categorieën. Naast “meme coins” zoals Dogecoin, die zijn oorsprong vindt in een grappig concept, zijn er nog andere types zoals altcoins, utility tokens, governance tokens en stablecoins. Altcoins verwijzen over het algemeen naar cryptocurrencies die zijn ontstaan na Bitcoin, de eerste digitale valuta. Utility tokens en governance tokens vinden vaak toepassingen binnen Non-Fungible Tokens (NFT’s) en de metaverse. De MANA cryptocurrency vergemakkelijkt bijvoorbeeld vastgoedtransacties binnen de Decentraland metaverse. Stablecoins, zoals Tether, zijn gekoppeld aan een tastbaar activum zoals de Amerikaanse dollar, met als doel de prijsvolatiliteit te minimaliseren in vergelijking met andere cryptocurrencies.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.