Microsoft: “AI met bijzonder goed langetermijngeheugen wordt alomtegenwoordig”


Key takeaways

  • Voorspeld wordt dat artificiële intelligentie-assistenten (AI) met geheugenmogelijkheden binnen een jaar beschikbaar zullen zijn.
  • Een verbeterd geheugen zal gebruikers aanmoedigen om meer persoonlijke informatie te delen omdat het vertrouwen in de technologie toeneemt.
  • Microsoft heeft zwaar geïnvesteerd in OpenAI en positioneert zichzelf daarmee als koploper in de AI-race.

Volgens Mustafa Suleyman, hoofd AI van Microsoft, zullen AI-assistenten die gesprekken, projecten en problemen uit het verleden kunnen onthouden, binnen een jaar beschikbaar zijn, meldt BBC. Deze ontwikkeling zal volgens hem gebruikers aanmoedigen om meer tijd te investeren en meer persoonlijke informatie te delen met deze assistenten vanwege hun verbeterde geheugencapaciteiten.

Suleyman ziet een toekomst voor zich waarin AI naadloos integreert in ons dagelijks leven en permanente ondersteuning bieden. Deze mate van integratie heeft echter geleid tot zorgen over gegevensbeveiliging, privacy en de mogelijkheid van onjuist advies of bevooroordeelde output.

Zorgen en controverses

Voorstanders van AI beweren dat echte bruikbaarheid een diepe inbedding in ons leven vereist, zodat deze tools context en geschiedenis kunnen begrijpen. Een AI-agenda-manager heeft bijvoorbeeld toegang nodig tot agenda-items uit het verleden en moet deze bewaren om effectief planningen te kunnen maken.

Suleyman stelt dat de privacyverwachtingen in de loop der tijd zijn geëvolueerd, waarbij hij voorbeelden aanhaalt als apparaten die continu opnemen (tv’s, laptops, telefoons, camera’s in de auto, oordopjes) en de Live View-functie van de iPhone, die naast foto’s ook video en audio vastlegt.

Investering en vooruitgang

Hij erkent dat de voordelen, de controle en het vertrouwen die gepaard gaan met dergelijke technologie cruciale factoren zijn voor de acceptatie ervan. Microsoft heeft aanzienlijk geïnvesteerd in OpenAI, de maker van ChatGPT, en positioneert zichzelf als koploper in de AI-race.

Ondanks deze vooruitgang wijst onderzoek op een inconsistente acceptatie door de consument. Uit een enquête van het Reuters Institute bleek dat 29 procent van de respondenten in het Verenigd Koninkrijk ChatGPT had gebruikt, maar dat slechts 2 procent het dagelijks gebruikte. Suleyman erkent dat AI-tools misschien niet de wereldwijde populariteit van smartphones zullen bereiken. Hij benadrukt echter de snelle groei en toepassing en het potentieel, ondanks de risico’s.

Zorgen wegnemen

Hij verwerpt het idee dat AI een zeepbel is en noemt voorbeelden zoals een vrouw die haar bedrijf opbouwde met behulp van een chatbot genaamd Pi. Hij benadrukt de toegankelijkheid en waardepropositie van gepersonaliseerde, interactieve kennis die door AI wordt geleverd.

Microsoft heeft onlangs nieuwe functies geïntroduceerd voor zijn CoPilot-assistent, waaronder spraakfunctionaliteit, dagelijkse nieuwsberichten en een speciale “Think Deeper”-chatbot voor complexe vragen. CoPilot Vision, geïntegreerd in de Edge-browser, analyseert webpagina’s en helpt bij online activiteiten, waarbij ervoor wordt gezorgd dat er tijdens sessies geen gegevens worden vastgelegd of opgeslagen.

Microsoft heeft ook privacyproblemen aangepakt rond zijn AI-tool Recall, die schermafbeeldingen maakt om gebruikers te helpen bij het navigeren. Na kritiek en vragen van Britse toezichthouders zal het in november opnieuw worden gelanceerd met verbeterde beveiligingsmaatregelen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.