Goudprijs zal naar verwachting stijgen naar 2.610 euro in 2025 door renteverlagingen


Key takeaways

  • Goldman Sachs voorspelt een prijsstijging van goud tot 2.610 euro per ounce begin 2025.
  • Aanzienlijke aankopen op de Londense over-the-counter-markt zouden goed kunnen zijn voor tweederde van de voorspelde prijsstijging.
  • Beleggingen in op de beurs verhandelde fondsen zullen naar verwachting bijdragen aan het resterende derde deel van de prijsstijging.

Voorspellingen voor de markt

Financiële instellingen verwachten dat de opmerkelijke prijsstijging van goud in 2025 zal aanhouden, aangewakkerd door toegenomen investeringen in exchange-traded funds (ETF’s) en voorspellingen van verdere renteverlagingen door belangrijke centrale banken wereldwijd, waaronder de Amerikaanse Federal Reserve.

Goldman Sachs blijft positief over goud en noemt de lagere wereldwijde rentetarieven, de aanhoudende vraag van centrale banken en de effectiviteit van goud als afdekking tegen geopolitieke, financiële en economische neergang. Ze voorspellen dat substantiële aankopen van goud in de Londense over-the-counter markt goed kunnen zijn voor ongeveer twee derde van de verwachte prijsstijging tot $2.900 per ounce begin 2025. Omgekeerd wordt verwacht dat de geleidelijke toename van investeringen in exchange-traded funds na verwachte renteverlagingen door de Fed zal bijdragen aan het resterende derde van de prijsstijging.

Markttrends

Goud heeft dit jaar indrukwekkend gepresteerd, met zijn niet-renderende aard die leidde tot een winst van bijna 519,30 europer ounce, of meer dan 28 procent, waardoor het op koers ligt voor de meest significante jaarlijkse stijging sinds 2010. Het edelmetaal bereikte onlangs een recordhoogte van 2.416,88 euro per ounce en heeft het hele jaar door constant nieuwe records gevestigd.

Analisten van J.P. Morgan benadrukken dat de sterke fysieke vraag vanuit China en centrale banken de goudprijzen in de afgelopen twee jaar heeft ondersteund, maar dat beleggersstromen en ETF-beleggingen gericht op de detailhandel cruciaal zijn voor aanhoudende prijsgroei tijdens de komende renteverlagingscyclus van de Fed. De Fed startte haar verruimingscyclus op 18 september met een renteverlaging van een half procentpunt en voorspelt nog eens 50 basispunten verlaging tegen het einde van het jaar en een volledig procentpunt volgend jaar.

Voorspellingen en vooruitzichten

De aantrekkingskracht van goud als belegging in omgevingen met lage rentes en tijdens geopolitieke instabiliteit versterkt de bullish vooruitzichten verder. De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 5 november kunnen ook bijdragen aan prijsstijgingen, omdat mogelijke schommelingen op de markt beleggers kunnen aanmoedigen om te kiezen voor veilige activa zoals goud.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.