Marine Le Pen wordt beschuldigd van misbruik EU-fondsen in rechtszaak tegen Parijse rechtbank


Key takeaways

  • Marine Le Pen en 26 anderen, waaronder RN-ambtenaren en voormalige wetgevers, worden beschuldigd van misbruik van fondsen van de Europese Unie.
  • Het proces, dat bijna tien jaar geleden begon, biedt Le Pen een kans om beschuldigingen die ze consequent heeft ontkend aan te kaarten.
  • Een veroordeling kan resulteren in een mogelijke gevangenisstraf van maximaal 10 jaar, een boete van een miljoen euro en een verbod op een openbaar ambt voor maximaal vijf jaar.

Beschuldiging misbruik van EU-fondsen

Een Parijse strafrechtbank zal maandag bijeenkomen om een zaak te behandelen tegen Marine Le Pen, leider van de Franse National Rally (RN) partij, en 26 anderen die beschuldigd worden van misbruik van fondsen van de Europese Unie. Dit proces, dat bijna tien jaar geleden begon, biedt Le Pen de gelegenheid om beschuldigingen die ze consequent heeft ontkend aan te kaarten. Haar doel is om de RN te presenteren als een legitieme partij die in staat is om te regeren en zo haar imago op te poetsen.

Deze juridische procedure brengt echter ook aanzienlijke risico’s met zich mee voor de partij, omdat het mogelijk haar terugkerende problemen met de wet aan het licht brengt. Ambtenaren, medewerkers, voormalige wetgevers en parlementaire medewerkers van de RN worden ervan beschuldigd geld dat bedoeld is voor parlementair werk van de EU te hebben misbruikt om personeel te betalen dat rechtstreeks in dienst is van de partij, die toen nog Nationaal Front heette.

Achtergrond en beschuldigingen

EU-wetgevers krijgen fondsen toegewezen om hun onkosten te dekken, waaronder de salarissen van hun assistenten. Het is niet de bedoeling dat dit geld wordt gebruikt voor partijoverschrijdende activiteiten. Hoewel veel Europese politieke partijen, vooral kleinere met beperkte nationale financiering, EU-geld hebben gebruikt om veelbelovende personen aan te werven als assistenten van EU-wetgevers, is de huidige RN-leider Jordan Bardella, lid van het Europees Parlement, niet betrokken bij deze rechtszaak, ondanks het feit dat hij eerder een dergelijke assistentenrol heeft vervuld.

De RN ontkent alle aanklachten. Ze beweren dat hun interpretatie van de rol van assistent verschilt van die van het Europees Parlement. Marine Le Pen wordt beschuldigd van zowel haar leiderschapspositie binnen de partij als haar ambtstermijn als EU-wetgever die naar verluidt fictieve assistenten heeft aangenomen.

Invloed op Marine Le Pen en de RN

Aanklagers beweren dat Thierry Legier, een andere beklaagde, werkte als lijfwacht voor Le Pen en haar vader,Jean-Marie Le Pen, stichter van het Front National, terwijl hij het salaris van parlementair assistent ontving tussen 2005 en 2012. Een veroordeling kan resulteren in een mogelijke gevangenisstraf van maximaal 10 jaar, een boete van een miljoen euro en een verbod op een openbaar ambt van maximaal vijf jaar voor zowel Le Pen als de andere verdachten.

Laurent Jacobelli, RN-wetgever en woordvoerder van de partij, verklaarde vorige week dat Le Pen zich geen zorgen maakt over het proces, waarbij hij benadrukte dat ze een andere opvatting hebben over de rol van een assistent dan het Europees Parlement.

Onderzoek en mogelijke uitkomsten

Le Pen heeft het eerder opgenomen tegen Emmanuel Macron in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen en verloor zowel in 2017 als in 2022. Ondanks deze verliezen wordt ze algemeen beschouwd als een belangrijke kanshebber voor de volgende verkiezingen in 2027. Het Openbaar Ministerie in Parijs startte in 2016 een onderzoek naar aanleiding van een rapport uit 2015 van de voorzitter van het Europees Parlement aan de Franse minister van Justitie, dat leidde tot een daaropvolgend politieonderzoek.

Onderzoekers onderzochten de situatie van 49 parlementaire medewerkers van de RN in drie zittingsperioden van het Europees Parlement. Ze klaagden 11 RN-leden van de EU-assemblee, inclusief Marine Le Pen en haar vader, aan wegens verduistering van EU-gelden en klaagden 13 parlementaire medewerkers aan wegens het ontvangen van deze gelden.

Het proces zal naar verwachting op 27 november worden afgerond. De RN wordt momenteel geconfronteerd met een ander vooronderzoek dat in juli werd gestart door het Parijse openbaar ministerie naar vermeende illegale financiering van hun presidentscampagne van 2022.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.