Spaanse “Robin Hood van de banken” Enric Duran aangeklaagd voor witwassen in Frankrijk


Key takeaways

  • Enric Duran, de “Robin Hood van de banken”, is beschuldigd van het witwassen van geld en in voorlopige hechtenis genomen in Frankrijk.
  • Duran werd gearresteerd voor zijn vermeende deelname aan een georganiseerde fraude waarbij cryptocurrencies werden verkocht aan een klant die zich voordeed als een beheerder van een meubelwebsite van augustus 2021 tot juni 2024.
  • Drie andere personen werden ook gearresteerd, en huiszoekingen leidden tot de recuperatie van 200.000 euro die beschouwd worden als criminele opbrengsten.

Enric Duran, een Spaanse antikapitalistische activist die bekend staat als de “Robin Hood van de banken”, is beschuldigd van het witwassen van geld en in voorlopige hechtenis genomen in Frankrijk. In juni werd hij gearresteerd en beschuldigd van deelname aan een georganiseerde fraude van augustus 2021 tot juni 2024 met de verkoop van cryptocurrencies aan een klant die zich voordeed als een beheerder van een meubelwebsite. Duran, die vrijdag zal worden gehoord door een onderzoeksrechter in Nanterre, zal naar verwachting ook zijn vrijlating aanvragen via een rechter van vrijheden en detentie op maandag.

Franse aanklagers bevestigden de arrestatie van Duran op 12 juni als onderdeel van een gerechtelijk onderzoek naar het witwassen van geld en georganiseerde fraude dat in maart van start ging. Drie andere betrokkenen werden op 3 juni gearresteerd. Huiszoekingen in een appartement in het 16e arrondissement van Parijs en inbeslagnames van bankrekeningen leidden tot de inbeslagname van 200.000 euro die als criminele opbrengsten werden beschouwd.

Achtergrond en eerdere acties

Duran beweert onwetend te zijn over de illegale herkomst van het geld van zijn cliënt en het beoogde gebruik ervan voor witwaspraktijken. Hij beweert dat zijn kritiek op het banksysteem en anti-kapitalistische standpunten tegen hem zijn gebruikt als bewijs. Duran beweert dat de Franse politie tijdens de ondervragingen meer gefocust leek op het vinden van een reden om hem aan te klagen dan op het achterhalen van de waarheid.

Duran kreeg voor het eerst bekendheid in september 2008 toen hij aankondigde dat hij 492.000 euro van 39 banken had “gestolen” door consumentenleningen te verzamelen met behulp van vervalste inkomensdocumenten. Hij omschreef zijn acties als een “individuele daad van ongehoorzaamheid”. Nadat hij in maart 2009 in Barcelona werd gearresteerd na zijn terugkeer uit ballingschap, werd Duran maanden later vrijgelaten en sindsdien heeft hij herhaaldelijk geweigerd om voor de Spaanse justitie te verschijnen.

Huidige situatie en standpunten

Volgens zijn advocaat heeft Duran verschillende jaren gewijd aan het omzetten van nationale valuta in cryptocurrencies, een alternatief voor bankmonopolies. Hij bekritiseert de juridische onduidelijkheid rond peer-to-peer (P2P) handel in digitale activa tussen individuen. Duran stelt dat deze zaak duidelijk maakt hoe de Franse justitie legale maar ongereguleerde P2P handel in cryptocurrencies criminaliseert.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.