SpaceX lanceert Crew Dragon om gestrande astronauten te redden in het internationale ruimtestation (ISS)


Key takeaways

  • De SpaceX Crew Dragon-missie heeft als doel twee astronauten, Sunita Williams en Barry Wilmore, te redden die gestrand zijn op het ISS.
  • De missie werd zaterdag gelanceerd vanaf Cape Canaveral met aan boord de Amerikaanse astronaut Nick Hague en de Russische kosmonaut Alexander Gorbunov.
  • De Crew Dragon zal zondagavond bij het ISS aanmeren, wat een belangrijke stap is in de redding van Williams en Wilmore.

Een SpaceX Crew Dragon capsule is zaterdag gelanceerd vanaf Cape Canaveral en begint aan een missie om twee astronauten te redden die vastzitten in het International Space Station (ISS). De astronauten, Sunita Williams en Barry Wilmore, bevinden zich sinds juni aan boord van het ISS nadat hun Boeing Starliner ruimteschip tijdens een eerste testvlucht problemen kreeg met de stuwraketten.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de missie acht dagen zou duren, maar de astronauten moesten maanden in de ruimte blijven vanwege problemen met het aandrijfsysteem van de Starliner. In augustus bevestigde NASA dat Williams en Wilmore pas in februari 2025 naar de aarde zouden terugkeren. De Crew Dragon-missie van SpaceX is belast met hun redding.

De huidige missie details

De huidige Crew Dragon-vlucht vervoert de Amerikaanse astronaut Nick Hague en de Russische kosmonaut Alexander Gorbunov. Ze zullen een tijdje in het ISS blijven voordat ze in februari terugkeren naar de aarde, samen met Williams en Wilmore, die twee lege stoelen in de capsule zullen bezetten.

Voor de lancering gaf Hague aan dat hij de unieke uitdagingen van een ruimtevlucht begreep. Hij erkende dat deze specifieke missie veel publieke aandacht had gekregen door de omstandigheden rond de gestrande astronauten.

De reactie van de astronauten

Ondertussen bevestigde NASA’s plaatsvervangend programmamanager Dina Contella dat Williams en Wilmore de lancering van SpaceX vanuit het ISS volgden, waarbij Williams zelfs “go Dragon!” juichte. Het Starliner-ruimteschip van Boeing koppelde zich in september met succes los van het ISS en keerde zonder bemanning terug naar de aarde, na meerdere storingen van de stuwraketten en problemen met het voortstuwingssysteem.

Williams en Wilmore beschreven het ISS als hun “gelukkige plek” tijdens een persconferentie vanuit de ruimte in september en benadrukten hun aanpassingsvermogen en veerkracht bij onverwachte uitdagingen.

De volgende stappen van de missie

De Crew Dragon zal naar verwachting zondagavond aan het ISS koppelen en er zal een live stream beschikbaar zijn op de website van NASA.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.