Rusland spant rechtszaak aan tegen westerse landen over ontploffingen Nord Stream pijpleiding


Key takeaways

  • Rusland is een juridische procedure begonnen tegen verschillende westerse landen over de explosies in de Nord Stream pijpleiding.
  • Er zijn vorderingen ingediend tegen Duitsland, Denemarken, Zweden en Zwitserland omdat de sabotage niet goed zou zijn onderzocht.
  • Als het vooronderzoek niets oplevert, wil Rusland de zaak voorleggen aan het Internationaal Gerechtshof.

Rusland heeft een rechtszaak aangespannen tegen verschillende westerse landen in verband met de explosies in de Nord Stream pijpleiding. De beschuldigingen van Moskou richten zich op hun vermeende nalatigheid om de sabotage die plaatsvond in september 2022 adequaat te onderzoeken.

Maria Zakharova, een woordvoerster van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken, onthulde dat er formeel vorderingen zijn ingediend tegen Duitsland, Denemarken, Zweden en Zwitserland. Deze vorderingen zijn gebaseerd op internationale verdragen die zich richten op de bestrijding van terrorisme en het voorkomen van de financiering van terrorisme. Zakharova benadrukte dat Rusland momenteel bezig is met de verplichte fase van geschillenbeslechting die door deze verdragen wordt voorgeschreven.

Verzoek aan Internationale Rechtbank

Mocht deze fase niet succesvol blijken, dan heeft Zakharova verklaard dat Rusland van plan is de zaak te laten escaleren naar het Internationaal Gerechtshof, op beschuldiging van schendingen van internationale verplichtingen door deze landen. Bovendien zinspeelde ze op de mogelijkheid van aanvullende rechtszaken tegen andere staten die mogelijk betrokken zijn bij de sabotage van Nord Stream.

Noordstroom pijpleiding explosies

De Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen, verantwoordelijk voor het transport van aardgas onder de Oostzee, werden beschadigd in september 2022. Rusland houdt consequent vol dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk deze aanval hebben georkestreerd, beweringen die door beide landen heftig worden ontkend.

In augustus maakte Berlijn bekend dat het een aanhoudingsbevel had uitgevaardigd tegen een Oekraïense duikinstructeur die verdacht wordt van deelname aan de zaak, hoewel de persoon naar verluidt naar Oekraïne ontsnapte nadat hij Polen had verlaten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.