Denemarken is de beste in kwaliteit van leven


Key takeaways

  • Denemarken staat bovenaan in de uitgebreide ranglijst van U.S. News voor de kwaliteit van leven.
  • Canada en Nieuw-Zeeland behaalden plaatsen binnen de top tien, terwijl de Verenigde Staten tekortschoot op het gebied van betaalbaarheid en bureaucratie.
  • Zweden zakte naar de tweede plaats, maar heeft nog steeds sterke punten zoals bescherming van de mensenrechten, milieubewustzijn en een lange levensverwachting.

Onderzoek

Een recent onderzoek van U.S. News and World Report, in samenwerking met WPP en de Wharton School, heeft Denemarken aangewezen als ’s werelds beste land voor levenskwaliteit. De ranglijst werd bepaald op basis van een wereldwijd onderzoek onder bijna 17.000 personen, waarbij landen werden beoordeeld op acht belangrijke criteria: betaalbaarheid, sterke arbeidsmarkt, economische stabiliteit, gezinsvriendelijkheid, inkomensgelijkheid, politieke stabiliteit, veiligheid en de kwaliteit van het openbaar onderwijs en de gezondheidszorg.

Canada en Nieuw-Zeeland behaalden ook een plaats in de top tien, terwijl de Verenigde Staten, ondanks het bereiken van de hoogste algemene positie op nummer 3 in de uitgebreide landenranglijst van U.S. News, met een 22e plaats tekortschoot in de categorie levenskwaliteit. Dit verschil kan worden toegeschreven aan de slechtere prestaties van de VS op het gebied van betaalbaarheid en waargenomen bureaucratie, zoals Elliott Davis, een verslaggever voor U.S. News, benadrukte.

Denemarken wint

De stijging van Denemarken naar de toppositie weerspiegelt de constant hoge prestaties in verschillende subcategorieën, waaronder onderwijs, gezondheidszorg, politieke stabiliteit en economische veiligheid. Deze reputatie is te danken aan het uitgebreide socialezekerheidsstelsel met gratis gezondheidszorg, gesubsidieerde kinderopvang, gratis universitair onderwijs en royale pensioenen voor ouderen. Denemarken kwam ook naar voren als het leidende land voor expat tevredenheid in hun werk, werk-privé balans en carrièremogelijkheden, volgens een recent InterNations onderzoek. Het World Happiness Report plaatste Denemarken bovendien op de tweede plaats van gelukkigste landen wereldwijd en schreef de hoge positie toe aan de toewijding aan gelijkheid en sociaal welzijn, factoren die nauw verbonden zijn met het algemene welzijn.

Zweden zakt een plek

Zweden, dat eerder op de eerste plaats stond, zakte dit jaar naar de tweede plaats, maar heeft nog steeds een hoge kwaliteit van leven, waaronder een uitstekende bescherming van de mensenrechten, milieubewustzijn en een lange levensverwachting. Net als in Denemarken blijft betaalbaarheid echter een uitdaging voor de Zweden. Zweden biedt ook een uniek ouderschapsverlofbeleid dat beide ouders 240 dagen betaald verlof geeft na de geboorte of adoptie van een kind.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.