Trends voor telewerk in Europa: 35,9 procent van de Belgische bevolking geeft aan af en toe thuis te werken


Key takeaways

  • 22,2 procent van de werknemers in de EU werkt op afstand in 2023.
  • Nederland heeft het hoogste aandeel werknemers die op afstand werken (51,9 procent), gevolgd door Zweden en IJsland. In België werkt 35,9 procent van de bevolking af en toe thuis.
  • De prevalentie van werken op afstand wordt beïnvloed door economische dienstensectorontwikkeling, digitalisering en geschiktheid voor de baan.

Volgens gegevens van Eurostat werkte in 2023 22,2 procent van de werknemers tussen 15 en 64 jaar in de Europese Unie op afstand. Dit cijfer omvat 9 procent die regelmatig thuiswerkt en 13 procent die dat af en toe doet. Sinds 2019, vóór de COVID-19 pandemie en de golf van telewerken, is het aandeel werknemers dat thuiswerkt met acht procentpunten gestegen.

De meest afstandsvriendelijke landen

Nederland voert de Europese landen aan met het hoogste percentage mensen dat in 2023 minstens af en toe thuiswerkt, namelijk 51,9 procent. Dit wordt gevolgd door Zweden met 45,3 procent, IJsland met 42,6 procent en vervolgens Noorwegen en Finland (beide rond 42 procent).

In België werkt 35,9 procent van de bevolking af en toe thuis.

In onze buurlanden ligt dit iets anders. In Frankrijk werken iets minder mensen van thuis, namelijk 33,5 procent. Iets minder dan een kwart van de werknemers in Duitsland gaf aan ten minste af en toe thuis te werken (23,4 procent), terwijl minder dan 15 procent van de werknemers in zowel Italië als Spanje hetzelfde aangaf. In Oost-Europese landen daarentegen is het percentage telewerkende werknemers het laagst. In Roemenië en Bulgarije gaf slechts ongeveer 3 procent van de beroepsbevolking aan thuis te werken in 2023.

Factoren die de prevalentie van telewerken beïnvloeden

Verschillende factoren beïnvloeden de prevalentie van werken op afstand binnen een populatie, waaronder de mate van economische dienstensectorontwikkeling en digitalisering. Deze elementen beïnvloeden het aantal banen dat geschikt is voor telewerken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.