Zwitserland verhoogt btw om nieuwe pensioenuitkering met 13e maand te financieren


Key takeaways

  • Een verhoging van de Zwitserse btw met 0,7 procentpunt wordt doorgevoerd om een nieuwe 13e maand aan pensioenbetaling te financieren.
  • De uitbetaling van het ouderdomspensioen zal aanvankelijk ongeveer 4,2 miljard Zwitserse frank kosten en tegen 2030 bijna 5 miljard.
  • Consumenten zullen een deel van de kosten dragen, terwijl de federale overheid vanaf 2026 jaarlijks ongeveer 50 miljoen frank bijdraagt.

Een verhoging van de Zwitserse btw met 0,7 procentpunt wordt doorgevoerd om een nieuwe 13e maand aan pensioenbetaling te financieren die in 2026 wordt ingevoerd. Dit besluit is genomen na berekeningen door zowel het ministerie van Binnenlandse Zaken als het ministerie van Financiën, op basis van een geëvalueerde financiële prognose voor het ouderdomspensioenstelsel. De uitgebreide financiële vooruitzichten voor de eerste pijler van de oudedagsvoorziening worden maandag openbaar gemaakt.

De Zwitserse regering besloot eerder in augustus om deze pensioenverhoging uitsluitend via de btw te financieren, en koos niet voor extra bijdragen van werkgevers en werknemers. Deze strategie is erop gericht om het pensioencompensatiefonds tot 2030 in evenwicht te houden.

Kosten en financiering

Het ouderdomspensioen zal naar verwachting in het eerste jaar (2026) ongeveer 4,2 miljard Zwitserse frank of 4,5 miljard euro kosten en in 2030 bijna 5 miljard frank of 5,3 miljard euro. De regering benadrukt dat zowel de financiële stabiliteit van het pensioenstelsel als de federale begroting onmiddellijke actie vereisen om deze extra kosten te dekken.

Bijdrageverdeling

Hoewel consumenten een deel van de kosten zullen dragen, is de federale overheid ook van plan om een deel van de financiering van de 13e maand van de pensioenuitkering voor haar rekening te nemen. Hoewel de overheid haar totale aandeel in de pensioenuitgaven wil verlagen, zal deze verlaging minder groot zijn dan oorspronkelijk gepland. Daarom zal de overheid vanaf 2026 jaarlijks ongeveer 450 miljoen Zwitserse frank of 479 miljoen euro bijdragen aan de 13e maand van de pensioenbetaling.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.